За да е ясно кой от коя страна на барикадата

...
За да е ясно кой от коя страна на барикадата
Коментари Харесай

Гроздан Караджов сезира прокуратурата за пътните ремонти

За да е ясно кой от коя страна на барикадата е, сезирах прокуратурата с отчета за пътните поправки. “ Това съобщи вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на съвещание на парламентарната комисия по районна политика.

Народните представители изслушаха представителите на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министрите на районното развиване и благоустройството и на финансите. Комисията ревизира 906 възлагания от Агенция „ Пътна инфраструктура “ по 34 контракта за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Договорите са подписани през 2018 година, 2019 година и 2020 година

Министър Караджов също по този начин разпореди на ДНСК да ревизира на място и по документи всички проблематични пътни сектори, изредени в отчета. Членовете на работната група предлагат отчетът да се съобщи на АДФИ.

Целта на отчета бе да помогне за разплитане на проблемите с договорите за настоящ ремонт, като откри каква част от насъбраните отговорности до предходната година по тях да бъдат разплатени, изясни Караджов. Документът обаче не дава отговор на този въпрос, а предлага нова работна група да се занимае с заплащанията.

Това са законно подписани контракти по Закона за публичните поръчки след правосъдни обжалвания. Но по тях са правени възлагания над оторизации от закона размер и са възлагани на компаниите съществени поправки по контракти за настоящ ремонт и поддръжка. Това е нарушаване на законите за публичните поръчки и за устройство на територията, написа в отчета.

3,106 милиарда лева е общата стойност на тези контракти. Това е и завареният недостиг в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “, който съществуваше, когато поехме министерството. От тях близо 80% са признати за съществени поправки от комисията, акцентира вицепремиерът.

„ Единствената опция за превъзмогване на позволените несъответствия е органите на изпълнителната власт да бъдат подкрепени от Народното събрание чрез законодателна активност “, написа в документа. С други думи – тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска съсипия и загуба на страната. Затова тя би трябвало да ги урегулира със специфичен акт, като ги ревизира за качество и сигурност, съобщи Караджов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР