За да е страната ни на газовата карта на ЕС

...
За да е страната ни на газовата карта на ЕС
Коментари Харесай

Теменужка Петкова няма тревоги за ”Балкански поток”

За да е страната ни на газовата карта на Европейски Съюз - би трябвало да бъдат спазени всички правила. Нямам терзания в тази посока. Цената на ”Балкански поток ” е 1 милиарда и 100 млн. лв.. Проектът би трябвало да е подготвен при започване на 2020 година.
Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на Българска национална телевизия.

Сумата за плана ще се финансират от страна на изпълнителя и в границите на 120 месеца " Булгартрансгаз " би трябвало да възвърне парите. 127 млн. евро е възложен като задатък на изпълнителя, с цел да стартира работата по построяването му.

" Тенденцията е пазарът на природен газ да бъде либерализиран и диверсифициран ", съобщи още тя и добави, че " Южен поток " не е могъл да се реализира поради това, че Европейска комисия е счела, че има нарушавания и процедурата е трябвало да бъде спряна.

Що се отнася до ЕРП-тата инспекцията е завършила и отчетът е подготвен. " Хората би трябвало да са спокойни, готовността за есенно - зимния сезон е добра ", сподели още енергийният министър.

На въпрос дали има терзания за продажбата на ЧЕЗ- България, Петкова съобщи, че договорката се прави по чешкото и по българското законодателство. " Всички способени органи, които имат отношение по този развой, си правят доста отговорно и добре работа ", сподели още тя.

Колегите в Маришкия басейн са извънредно значима част от енергетиката на България, ние не бихме могли да работим обикновено без този вид мощности. Те би трябвало да бъдат спокойни, аплайваме по механизъм за потенциал, изясни още Петкова и акцентира, че те създават до 40% от енергетиката в страната, а през зимата този % доближава до 60%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР