За да биеш пазарите, понякога трябва да извървиш дълъг път

...
За да биеш пазарите, понякога трябва да извървиш дълъг път
Коментари Харесай

Швейцарският фонд, който стигна до Бутан

За да биеш пазарите, от време на време би трябвало да извървиш дълъг път - може и чак до Бутан. Това е единствено едно от далечните места, в които ResponsAbility Investments AG избира, с цел да откри облага.

Швейцарският фонд влага в добива на лешници по скатовете на една от най-високите планински вериги в света, надявайки се те да стигнат до артикули като известната Nutella.

" При лешниците 70 % от добива е в Турция ", споделя Рокус Момарц, изпълнителен шеф на основания в Цюрих фонд. " Но производителите не желаят да зависят от Турция ", изяснява той.

Момарц, който е работил като консултант в над 40 разрастващи се страни, помагайки на регулаторите и държавните управления по законодателни въпроси, води фонда на стойност 3.3 милиарда $ в някои от най-бедните райони по земното кълбо, залагайки на компании, за които междинният вложители в никакъв случай не е чувал.

Заради рекордно ниските лихви и спадналата волатилност, вложителите от ден на ден залагат на пасивни артикули като борсово търгувани фондове.

ResponsAbility прави тъкмо противоположното, като влага пари в страни, в които няма бенчмаркови показатели, а пазарите са мощно лимитирани. Те купуват частни задължения и влагат в браншове като финанси, земеделие и възобновима сила.

" Не става въпрос за филантропия ", споделя той. " Ние търсим възвращаемост ".

Разделен измежду над 550 компании в съвсем 100 страни, фондът има вложения в компании за мобилни заплащания в Египет, рандеман на кашу в Того и микрофинансиране в Грузия. Най-големите му клиенти са швейцарските пенсионни фондове, а задачата - сред 15 и 18% възвращаемост.

Голямото предизвикателство е в действителност излизането от инвестицията, показва Момарц. На огромни пазари като Индия и Бразилия първичното предложение на акции е опция, до момента в който на други места вариантите включват продажба на дялове на интернационалните банки, които търсят нови пазари или на световни хранителни марки, които желаят отвесна интеграция.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР