За да бъде ускорени необходимите реформи на Македония за еврочленство,

...
За да бъде ускорени необходимите реформи на Македония за еврочленство,
Коментари Харесай

Сметната палата започна обучение на македонските си колеги

За да бъде ускорени нужните промени на Македония за еврочленство, българската Сметна палата стартира образование на специалисти от Сметната палата в Скопие. Целта е да се увеличи потенциала на одитния орган и да се предложат нужните промени в националното законодателство.

Цветан Цветков - ръководител на Сметната палата: Това ще подкрепи като цяло процесът на причислява на Македония към Европейски Съюз и ние доста се радваме, че това съответствува с ясно декларирания приоритет на Българското председателство на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз, колкото е допустимо по скоро.
Предвижда се с изключение на семинари, да бъдат направени и оферти за смяна в македонското законодателство, което да приближи Скопие до участие в евросъюза и още:

Цветан Цветков - ръководител на Сметната палата: Извършване на пилотни одити в чувствителни за обществения бранш области, като да вземем за пример финансовия надзор върху политическите партии, което се надяваме да демократизират процесите в Македония, контролът върху публичните поръчки и контролът върху системите за вътрешен надзор в държавните организации.
Обучението ще продължи 21 месеца. Освен български инспектори, като лектори са привлечени и специалисти от други страни.
Цветан Цветков - ръководител на Сметната палата: Имаме специалисти от Естония, Полша, Германия, а също по този начин вземат участие и инспектори от Европейската счете палата. Това прави този план в действителност един международен план.
Общо 1 400 000 евро е финансирането на образованието, 95% от които са европейско финансиране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР