За да бъде спасена птицевъдната индустрия, мерките за биосигурност във

...
За да бъде спасена птицевъдната индустрия, мерките за биосигурност във
Коментари Харесай

БАБХ: Мерките за биосигурност в птицефермите трябва да се прилагат от всички

За да бъде избавена птицевъдната промишленост, ограниченията за биосигурност във фермите би трябвало да се ползват дейно от всички, декларират в позиция от Българската организация за сигурност на храните /БАБХ/.
След извършени работни срещи в Централното ръководство на БАБХ с представителите на птицевъдния бранш и в изискванията на проведен пред постройката на институцията митинг, от Агенцията още веднъж напомнят рисковата епизоотична конюнктура в страната във връзка с Инфлуенцата по птиците.

От БАБХ означават, че болестта е било причина за налагане на по-строги ограничения, които би трябвало прецизно да се ползват и извършват, с цел да не се позволява неговото разпространяване. Те включват биосигурност във фермите, по-висока периодичност на лабораторен надзор за доказване липса на зараза с вируса и предварителна защита в цялата страна, както и условието птиците да бъдат превозени единствено откакто са авансово лабораторно изследвани за съществуване на вируса. От БАБХ показват, че това е станало мотив за митинг пред постройката на Агенцията, проведен от представители на ферми за водоплаващи птици, които упорстват за по-малко рестриктивни ограниченията за надзор на Инфлуенцата.

"В едни и същи обекти се установяват огнища, в зоните към тях се появяват нови, което значи, че ограниченията за биосигурност в някои от фермите не са задоволително ефикасни. Контролните ограничения на БАБХ, против които се стачкува, са обсъждани неведнъж с представителите на бизнеса и всички са били съгласни с тях ", показват от Агенцията.

"Не всички стопани на ферми извършват прецизно ограниченията за биосигурност и надзор, което докара до неовладяване на болестта ", е коментирал изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев, представен в прессъобшението. Той е подчертал, че актуалната заповед за битка с Инфлуенцата цели да защищити бизнеса и макар че ограниченията са строги, това е единственият метод за очистване на заболяването.

БАБХ и представителите на птицевъдната промишленост са се обединили към мнението, че актуалната заповед за нараснал контрол може да претърпи промени, с цел да се овладее епизоотичната конюнктура в страната. Д-р Илиев обаче е бил безапелационен, че с популизъм епидемии не се борят.

Високопатогенната Инфлуенца по птиците е била записана през 2016 година в 21 страни-членки на Европейски Съюз, измежду които и България. От тогава досега у нас са изплатени 16 387 853 лева за отплата за умъртвени птици и очистване на огнища. В момента установените огнища със болестта в България са 22, се показва в известието.
БАБХ и представителите на птицевъдния бизнес са се обединили и към нуждата от законодателни промени, които да бъдат от изгода за всички наранени страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР