За да бъде приет новият закон за публичните предприятия, министерството

...
За да бъде приет новият закон за публичните предприятия, министерството
Коментари Харесай

Окончателно: Министерството на икономиката се отказа от нова мегаагенция

За да бъде признат новият закон за обществените предприятия, министерството се отхвърли от основни промени, които предвиждаха и нови правила за приватизация.


Министерството на стопанската система се отхвърли от основни промени, с цел да мине гласуването на Закона за обществените предприятия. Текстовете бяха гласувани за първо четене в икономическата комисия към Народното събрание с 10 гласа " за " и петима " въздържали се ". Причината да се бърза с измененията в закона е, че без да бъде признат, България не може да кандидатства за чакалнята на еврозоната. Затова предизвестиха от Министерството на финансите.

Според първичните текстове, организациите за приватизация и за вложения трябваше да бъдат обединени в една мегаагенция. Освен това, законопроектът предвиждаше отпадането на забранителния лист за приватизация на сдруженията, а позволение за основни продажби можеше да става единствено с експлицитното позволение на Народното събрание. Срещу тези хрумвания обаче се оповестиха твърдо от синдикатите. Работна група към тринстранния съвет за съдействие реши тези текстове да отпаднат.

Единствената основна смяна, която се резервира е да се промени методът, по който се избират членовете на управителните бордове на държавните компании. Това към този момент ще става по предложение на министерството на стопанската система. За постовете ще бъдат избирани единствено потвърдени експерти и специалисти в дадената област. Това е и условието на Брюксел.

Според последния отчета за европейския учебен срок, държавните сдружения в България не се ръководят добре и незабавно би трябвало да бъде усъвършенствана тяхната работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР