За да бъде българската икономика по-конкурентоспособна е от изключителна важност

...
За да бъде българската икономика по-конкурентоспособна е от изключителна важност
Коментари Харесай

През 2018 г. се очаква растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП

За да бъде българската стопанска система по-конкурентоспособна е от изключителна значимост увеличението на софтуерния капацитет на предприятията и повишение на цифровите умения на пазара на труда. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на Годишен бизнес конгрес Индустрия 4.0, който се организира в Пловдив. На събитието участваха още кметът на Пловдив Иван Тотев, Огнян Златев началник на Представителството на Европейската комисия в България и представители на бизнеса.

Борисов подсети, че през 2017 година Министерският съвет е одобрил „ Концепция за цифрова промяна на българската промишленост (Индустрия 4.0) “, като основа за създаване на Стратегия за присъединяване на България в Четвъртата индустриална гражданска война. "Целта на актуалната Концепция е да се основат предпоставки за модернизиране, автоматизиране и конкурентно позициониране на българската стопанска система в средносрочен до дълготраен проект (2017 - 2030 г) ", акцентира той.

Основата на тактиката стъпва на разбора на икономическата среда за развиване на цифровата промяна, като стабилната макроикономическа конюнктура и добре развъртян ИКТ бранш. "ИКТ секторът е измежду главните браншове, които способстват със своя напредък за динамичността на брутната добавена стойност – с растеж от 4.9%. През последните години, секторът на ИКТ в България регистрира позитивни трендове и е един от най-бързо разрастващите се в стопанската система на страната. По данни на ЕВРОСТАТ брутната добавена стойност на ИКТ бранша е на стойност 1.43 милиарда евро и нараства с 28%. Също по този начин средногодишното повишаване на добавената стойност създадена от ИКТ бранша е 28% ", добави той.

Икономическият заместник-министър бе безапелационен, че индустриалната политика в България би трябвало да е основана главно на развиване на конкурентните преимущества на българската стопанска система, а точно основните локални активи, като положителната физическа и цифрова инфраструктура, уменията на работната мощ, новаторския капацитет и стабилната макроикономическа среда. По думите му през 2018 година се чака действителен напредък от 8,9% на вложенията в структурата на Брутният вътрешен продукт, като тази наклонност ще се задълбочи и през 2019 година, растежът би трябвало да доближи 9,5%.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР