За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, ще има

...
За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, ще има
Коментари Харесай

Как да се защитят потребителите в периода на двойно обозначаване на цените при въвеждане на еврото?

„ За да бъдат предпазени икономическите ползи на потребителите, ще има интервал на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите – в лв. и в евро. То ще стартира един месец след влизането в действие на Решението за приемането на единната европейска валута в Република България и ще продължи 12 месеца след нейното въвеждане. “

Това сподели създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова за Радио “ Фокус “ по отношение на плануваните ограничения за отбрана на потребителите в оповестения законопроект за въвеждане на еврото у нас .

„ Цените в лв. и в евро ще се слагат в непосредствена непосредственост, ясно и четливо изписани, недвусмислено и елементарно разбираемо. Те би трябвало да са с идентичен размер на шрифта и по метод, който не вкарва в подвеждане потребителите “ , по думите й.

Експертът разяснява, че вменяването на това обвързване на търговците , както и категорично посочените правила за превалутирането и закръгляването ще дадат опция на хората да проследят дали вярно се пресмята цената за заплащане в евро, да защитят правата си и да сезират виновните институции при нарушавания. Предвидените в Закона за еврото наказания доближават до 5000 лева ., като за нелоялни практики по Закона за отбрана на потребителите са до 70 000 лева .

Руменова изясни, че наредбите на Закона за еврото целят да предпазят потребителите в този временен интервал, само че хората би трябвало да са бдителни, защото не е изключено недобросъвестни търговци да опитат да употребяват обстановката, с цел да ползват нелоялни практики . Например, при обозначаването на цените в акции за понижения.

Потребителското законодателство в тези случаи все още задължава търговците да показват остарялата и новата цена в лв., а в интервала на двойното обозначаване на цените търговците ще са задължени да отбелязват единствено крайните цени в лв. и в евро . Така потребителите могат да се затруднят да проследят коректността и размера на понижението.

Подобен риск има и при смяната, която ще засегне случаите, в които в този момент търговците са длъжни да показват цената в лв. за единица мярка и продажната цена за количеството в потребителската опаковка или разфасовка. Търговците към този момент ще са длъжни да показват цената в евро единствено на крайната цена .

От датата на въвеждане на еврото всички левови сметки в банките ще се превалутират в евро в сходство с разпоредбите за превалутиране и за закръгляне, без такси и комисионни за потребителите и при опазване на изискванията по съответните контракти, годни преди превалутирането. Хората ще могат да обменят в Българска народна банка левове в евро без никакви ограничавания, до момента в който при кредитните институции ще има характерни правила. При изтегляне на пари в брой пък, ще се популяризират единствено евробанкноти.

В интервала на двойното послание даже при заплащане брой в левове, търговецът ще връща рестото в евро , с изключение на при избрани изключения. Няма да се одобряват повече от 50 броя монети в левове, в това число стотинки, при една трансакция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР