За да бъдат запазени красивите усмивки на най-малките пациенти, грижата

...
За да бъдат запазени красивите усмивки на най-малките пациенти, грижата
Коментари Харесай

Децата и оралната хигиена: важни съвети как да предпазим зъбите на децата

За да бъдат непокътнати красивите усмивки на най-малките пациенти, грижата за тях би трябвало да стартира допустимо най-рано. Това, несъмнено, става в началото благодарение на родителите и техния лекуващ стоматолог.

Условно по отношение на своята възраст децата могат да бъдат разпределени в следните групи: 0-2-годишна възраст, 2-5-годишна възраст, 6-10-годишна възраст и 10+-годишна възраст. За всяка една от тези групи грижата за зъбите се трансформира.

Първият въпрос, който родителите си задават, е от каква възраст и какъв брой постоянно децата би трябвало да посещават ортодонт. Отговорът му е с появяването на първото зъбче в устата или с настъпването на първия рожден ден. Причината за това е да се понижи рискът от кариес на ранното детство и това дава опция зъболекарят да удостовери естественото орално развиване.

Сега ще разгледаме по групи и ще дадем препоръки за това по какъв начин да бъдат защитени зъбите на децата от съответната възраст и за какви особености да наблюдават родителите.

0-2-годишна възраст:

Грижата стартира още преди появяването на първото зъбче. За задачата родителите могат да употребяват суха стерилна марля, с която да обтрият пространството сред венците и бузите. По този метод ще се отстранят питателните останки или мляко. Това може да бъде направено преди сън.

Нещата се трансформират с появяването на първото зъбче. От този миг стартира потреблението на мека четка за зъби с подобаваща по мярка глава. В поддържането на орална хигиена се включва и паста за зъби с подобаващото наличие флуор. Количеството, което се употребява е колкото оризово зърно два пъти дневно, това е безвредно даже и да бъде погълнато.

Когато детето е задоволително огромно, родителите би трябвало да учат и предизвикват изплюването на пастата за зъби. Ролята им е постоянно да управляват процеса миене на зъби при дребните деца.

Много деца на тази възраст развиват кариеси на зъбите, незабавно след тяхната поява. Метод за предварителна защита от появяването им е използването на флуориден лак.

Ето за какво е доста значимо периодическото посещаване на ортодонт. Тъй като той може да реши дали детето ви е изложено на риск от развиване на кариес или към този момент има ранни признаци на поява. В този случай нанасянето на флуорен лак е елементарен, безвреден и доста ефикасен способ за отбрана на зъбите на вашето бебе.

2-5-годишна възраст:

Поддържането на добра орална хигиена на тази възраст още веднъж включва потреблението на подобаваща четка за зъби. В нейния избор може да се включи детето (цвят, картинки и др.), като това ще сътвори положително отношение към хигиеничния развой. На пазара има огромно многообразие от тях, като това, за което би трябвало да се следи при избора е косъмчетата на работната глава да бъдат меки, тъй че да се предотвратят пострадванията на меките тъкани.

Включването на електрическа или ултразвукова четка стартира на 3 и половина – четиригодишна възраст, като тя може да увеличи желанието на детето, а оттова и качеството на процеса. Други помощни средства за орална хигиена в тази възраст са потреблението на флуорна паста за зъби, чийто размер би трябвало да бъде колкото грахово зърно (след 3-годишна възраст).

Необходимостта от потреблението на конец за зъби би трябвало да бъде преценена от лекуващия детски ортодонт. На тази възраст в случай че се постанова използването му, това би трябвало да става под контрола на родителите. Допълнителната антикариесна отбрана включва водите за уста и реминерализиращите гелове.

Водата за уста може да бъде включена едвам след 4-годишна възраст, защото тогава се чака детето да може да изплюва. Достатъчно е един път на ден да изплаква с нея, след вечерното измиване на зъбите. Прилагането на флуориден гел може да бъде употребявано както самостоятелно за домашна приложимост (вечер преди лягане), по този начин и професионално в денталния кабинет.

Необходимостта от неговото потребление може да откри само лекуващият детски стоматолог, като се вземат поради някои фактори: риск от развиване на кариес; количеството флуор, което вашето дете приема; хранителни привички.

6-10-годишна възраст:

Възрастта, в която детето потегля на учебно заведение е обвързвана с смяна в неговите привички, което оказва смяна и в оралната му хигиена. Ето за какво родителите би трябвало да продължат контрола над четкането на зъбите. Това, за което би трябвало да се следи е премахването на плаката от всички зъбни повърхности. В помощ могат да се включат таблетки, които демонстрират непочистените сектори и вода за уста. Използването на конец за зъби независимо на тази възраст към момента е мъчно. Изследвания демонстрират, че едвам на 8-10 години децата могат съответно да се оправят сами. Това е развой, който може да бъде теоретичен поетапно, като в началото се стартира с предните зъби, когато бъде усвоен може да се продължи със зъбите ситуирани обратно.

В грижата за предварителна защита от кариес се включва и слагането на силант. С появяването на първите непрекъснати зъби (около 6-годишна възраст се появяват и първите непрекъснати кътници) се усилва и риска от развиването на кариес върху тях, защото повърхностният гланц е с към 25% по-ниска минерализация, а окончателната се доближава едвам 1-2 години след пробива, под действието на слюнката. Повърхността на тези зъби е с изразен дъвкателен релеф (ями, фисури), което затруднява тяхното разчистване.

Силантът съставлява доста течлив фотополимер, който се слага по дъвкателната повърхнина на зъба (ямки, фисури) и по този метод го изолира от нездравословните фактори на средата. Манипулацията се прави от доктор по дентална медицина, без да се лишава от зъбната повърхнина и е изцяло безболезнена. Важно е да бъде осъществена директно след пробива на зъбите.

Силанизация не се прави на зъби, които към този момент са наранени от кариес или имат обтурации. На тази възраст е значимо родителите да наблюдават за появяването на първите непрекъснати зъби в устата на детето и при тяхната поява да бъде плануван обзор при детския дентален доктор.

10+-годишна възраст:

Тийнейджърският интервал е може би най-сложният и спорен интервал на човешкия живот. Ето за какво родителите се изправят пред едно предизвикателство за основаване на привички, за обезпечаване на изцяло положително здраве. Необходимо е да бъде напомняно на децата на тази възраст, че четкането обезпечава прелестен мирис и добър външен тип на зъбите. Осигурете на вашия младеж друг избор от средства за поддържане на добра орална хигиена и го насърчете в потреблението им по позитивен метод.

Като предварителна защита от развиването на кариес може да бъде употребявано периодическото посещаване при денталния доктор (всеки 6 месеца). Лекуващият доктор най-добре би решил дали има нужда от потребление на флуориден лак. Използването на вода за уста ежедневно, след четкане и разчистване с конец е наложително, а не сурогат.

Отношението на децата към оралната хигиена зависи най-много от родителите, защото те подражават на тях. Ето за какво е доста значимо профилактичното посещаване на дентален доктор – 2 пъти годишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР