За да бъдат признати за трансджендър, редица японци са принудени

...
За да бъдат признати за трансджендър, редица японци са принудени
Коментари Харесай

В Япония: ако си трансджендър

За да бъдат приети за трансджендър, редица японци са принудени да се подлагат на мъчителни интервенции за дезинфекция . Съпротивата против въпросния закон пораства. Не единствено в Япония.

Въпросът е от правно естество: би трябвало ли хората, чиято полова еднаквост е друга от вписаната при раждането им, да бъдат подлагани на дезинфекция, с цел да бъдат приети за „ трансджендър “? В началото на годината японският парламентарен съд отговори на този въпрос утвърдително. Той отхвърли жалбата на Такакито Усуи. Усуи е роден като жена, само че от най-ранна детска възраст се усеща мъж и упорства да бъде приет за подобен и юридически.

В Япония това е теоретично допустимо, само че при доста строги условия. Усуи да вземем за пример би трябвало да се оперира, с цел да му бъдат отстранени яйчниците и матката. 43-годишният японец обаче счита, че сходно нещо съставлява нарушаване на главните му човешки права. Според него, тази процедура е противоконституционна. Съдиите обаче отхвърлят жалбата му.

Директорът на правозащитната организация „ Хюмън Райтс Уоч “ в Япония Канае Дои е засегнат от решението на съда. " Япония би трябвало да почита правата на трансполовите хора и да престане да ги подлага на мъчителни процедури, с цел да ги признае публично. Законът на процедура третира половата еднаквост като психическо заболяване. Този закон би трябвало неотложно да бъде модифициран ", споделя той.

Нарушение на човешките права

„ Хюмън Райтс Уоч “ не е единствената правозащитна организация, която стачкува против закона. Редица интернационалните институции подлагаха на критика японското законодателство през последните години. Още през 2013 година някогашният ексклузивен прокурист на Организация на обединените нации по въпросите на изтезанията Хуан Ернесто Мендес насочи остри рецензии във връзка обстановката в Япония. " Много японци, които са трансджендър, са принуждавани да се подлагат на стерилизиране. Фактът, че сходна интервенция е авансово изискване за юридическото им признание, е очевидно нарушаване на универсалните човешки права ", съобщи преди време Мендес.-->

През последните години методът към трансполовите хора се промени. Световната здравна организация /СЗО/ неотдавна извади раздела " полова еднаквост " от рубриката на психическите болести. Американската асоциация на психолозите стори това още през 2012 година. Пет години по-късно и Европейския съд за правата на индивида прикани всичките 47 страни, намиращи се под неговата пълномощия, да анулират съответните закони за дезинфекция. И апелът оказа влияние. Норвегия, Франция и Швеция в това време ги анулираха.

Надежда и за Япония?

В подтекста на тези промени, а и под въздействието на засилващ се публичен напън, в Япония очевидно също стартира развой на преоценка. Двама от четиримата съдии по жалбата на Такакито Усуи въпреки всичко признаха, че съответните закони би трябвало да бъдат изменени: " Обществото като цяло би трябвало да се опълчи на страданията, на които са подложени трансполовите хора ".

Директорът на „ Хюмън Райтс Уоч “ Канае Дои пояснява това като апел за политически дейности. " Конституционният съд изрази своите запаси по отношение на юридическата обстановка на трансполовите хора. Сега държавното управление би трябвало да подложи на инспекция законодателството и да го съобрази с условията на интернационалното право и медицинските стандарти ", споделя той.

Шансовете за смяна не се по никакъв начин неприятни. Миналата години държавното управление на района към Токио гласоподава закон, според който " жителите не трябва да бъдат поставяни в неравностойно състояние поради половата еднаквост или половата им ориентировка ".

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР