За чудото да оцелееш по време на война и как

...
За чудото да оцелееш по време на война и как
Коментари Харесай

Мама е мъртва, татко е мъртъв: Ужасът на две деца, спасили се от терористи

За чудото да оцелееш по време на война и по какъв начин 9-годишно момче и по-малката му сестра съумяха да се спасят от терористи, умъртвили фамилията им - репортажът е възложен от израелското посолство в София на. 

Кадър, сниман от Рой Идан, фоторепортер, гражданин на Кфар Аза е последното доказателство за ужаса, който следва да се случи няколко минути по-късно в дома му. 

" Обадих се на Смадар, тогава ми отговори Амалия: " Мама е мъртва, баща е мъртъв, Авигайл е мъртва! " И аз попитах: " Гледахте някакъв филм ли? " А тя ми отговори още веднъж: " Бабо, мама е мъртва, баща е мъртъв, Авигайл е мъртва ". Затвори ми телефона ", споделя Лиза Идан, майка на Рой Идан.

Този ужасяващ филм, който Амалия е видяла пред очите си, е действителността за случилото се с Рой, Смадар и техните 3 деца – Михаел на 9 години, Амалия на 6 години и Авигайл, която към момента не е навършила 4 години.

" Смадар беше вкъщи с децата. Терористът влезнал, стрелял по нея и я умъртвил ", споделя Дафна Карнадян, сестра на Рой Идан.

Михаел и Амалия видели всичко: единият терорист прострелва майка им, а другият терорист стреля по татко им и го ранява тежко. Малката им сестра бяга.

Въпреки всичко това двете деца не изпадат в суматоха и Амалия умерено изяснява на баба си какво тъкмо се е случило. Казва й: " Не се притеснявай, армията идва да ни избави всеки миг. Михаел се обади в полицията ".

" Вече се обадихме. Казаха ни, че незабавните служби идват и чакахме половин час, само че те не пристигнаха ", споделя Михаел Идан.

" Не съм приказвал с Амалия. Говорих с Михаел, героят. Той ми се обади, мисля, че беше към 08:00 сутринта. Беше позвъняване от полицията. Полицейският оператор ми сподели, че има 9-годишно момче, чиито родители са убити. И той ме свърза с него ", споделя Линой Елезра, операторът на Спешна помощ, който беседва с Михаел.

Трудно е да се сдържиш. 9-годишно дете губи съвсем всичко, схваща, че в този момент то е отговорно за дребната си сестра. Държи се като възрастен в невъзможната обстановка, а от другата страна на линията е Линой, незабавен парамедик. Тя в никакъв случай няма да не помни този диалог.

" Тогава му споделих: " Добре, приближи се до тях и извикай мощно " Мамо! Татко! ". Кажи ми, в случай че ти отговорят ". Той ми сподели, че не дават отговор " , споделя Линой.

" Попитах го дали кървят отнякъде, пробвах се да схвана дали могат да бъдат избавени, дали можем да създадем нещо за тях, само че много бързо разбрах, че в този момент би трябвало да се съсредоточим върху това по какъв начин да спасим тези деца ", споделя Линой.

" Тогава попитах Михаел, героят, дали може да изтича до вратата, да я заключи доста крепко и да вземе ключа със себе си. И той го направи, той отиде, аз чувах дребните стъпки на този воин. Приближи се до вратата и заключи. Тогава го чух да споделя: " Амалия, ела " и разбрах, че Михаел не е самичък. Тогава го попитах: " Коя е Амалия? " Той ми отговори: " Това е дребната ми сестра, аз се грижа за нея ". Казах му: " Добре, хвани я за ръката доста крепко и бягай към убежището ". Той влезе в убежището и аз го помолих да затвори вратата. Той ми сподели, че не може. Следващото нещо, което ми хрумна беше дрешникът. Казах му: " Михаел, имаш ли дрешник в убежището? "  Тогава той ми сподели: " Има дрешник ". Не излизай от у дома, чу ли? Заведи и сестра си там и се заключете, става ли? ", споделя Линой Елезра.

Тъй като диалогът е пресечен, до през вчерашния ден Линой не знае дали децата са оживели. Днес тя се среща със фамилията за първи път и им споделя за двете им деца герои.

" Тогава му споделих: " Михаел, влез в дрешника. Вземи Амалия със себе си и затворете компактно вратата и не отваряйте, до момента в който не дойдат положителни хора. И всякога, когато се почувстваш изплашен, набираш 101, давам обещание да ти отговоря. Тогава той затвори дрешника и ми сподели: " Седя, държа ръката ѝ и всякога, когато се усещам изплашен, ще ти се обадя и ти ще ми отговориш ". Това дете набираше още веднъж и още веднъж номера, с цел да попита по кое време ще пристигнем. Не можех да държа линията с него, имахме още хиляди позвънявания и тук връзката прекъсна ", споделя Линой Елезра.

" Аз съм щерка на оживели от Холокоста. Чувала съм за тези ужасни неща - изгаряне, обезчестяване и всичко това, от родителите ми, майка ми, от вуйна ми, която разказваше за това " , споделя Лиза Идан.

Смадар е убита, тялото на Рой не е открито и до през днешния ден, дребната Авигайл, единствено на 3 години, е отвлечена в Газа.

" Почукали на вратата, споделили им, че идват да ги спасят, че са от армията, че би трябвало да отварят, само че децата не отворили. Не се съгласили да отворят. Те още веднъж им споделили: " Дойдохме да ви спасим ". Тогава извикали имената им: " Амалия, Михаел, отворете! " Но те към момента не са отваряли. Чичо им тогава споделя: " Амите, пристигнах да ви взема ". Едва тогава са отворили вратата ", споделя Дафна Карнадян, сестра на Рой Идан.

" Те бяха моята душа, толкоз доста ги обичах " , споделя Кармел Идан, татко на Рой Идан.

Сега те притискат оживелите Михаел и Амалия крепко в ръцете си и ги обгръщат с обич, надявайки се, че Рой въпреки всичко е оживял, макар тежката си контузия и се молят дребната Авигайл да се върне вкъщи и да се причисли към брат си и сестра си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР