За чия сметка ще са първите три дни от болничните

...
За чия сметка ще са първите три дни от болничните
Коментари Харесай

Казус: Кой ще плаща първите три дни от болничните ни? ВИДЕО

За чия сметка ще са първите три дни от болничните ни? Работодателите, които ги изплащаха 70 на 100, оферират интервал на изчакване. От една страна, мярката е против подправените болнични. От друга, задачата е да предизвика ефикасен разговор със синдикатите и служащи.

За родители на една от детските площадки в София няма значение кой ще им заплати болничните, стига да им ги заплати. „ Смятам, че не е редно. Нормално е откакто човек работи, удържат се налози, заплащат се здравни осигуровки и болничния да бъде заплатен, без значение кой ще заплаща “, разяснява Трендафилка Крумова.

„ Това не звучи добре. Смятам, че това не е вярно да не се заплаща. Предпочитам да се заплаща “, споделя Петя Кътева.

В „ Събуди се” по Нова телевизия тематиката разясниха Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа”.

„ Нашето препоръчани е в отговор на това, което се случи през 2010 година. Тогава във формат тристранен съвет се обсъждаше първите 3 дни да се заплащат от работодателя. Това беше краткотрайно до 2013 година, тогава стана непрекъсната мярка”, разяснява Добрин Иванов.

"Това съставлява финансова тежест за предприятията. След 2015 година се вижда, че това подтиква неточни служащи да употребяват непозволено болнични ", показва още той.

"Няма да се стигне до там, първите 3 дни болничен да не се заплащат. Ще има други промени, само че ще забележим какви ще бъдат те. Да разтреперваме цялото общество е нещо, което не би трябвало да вършим ", безапелационен е Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа”.

„ Очевидно не е вярно на човек, който си заплаща налози и осигуровки, да не му се заплащат болнични. Ако погледнем на нещата от една по-различна позиция, обикновено би било когато човек е болен, той да получава по-голямо обезщетение за интервала, в който е болен от настоящето дотолкоз, т.е. да получава повече средства, с цел да се лекува, когато е болен”, категоречин е той.

"Нашето предложение е размерът на доплащането в първите 3 дни да бъде към 236% от възнаграждението, което получава индивида до момента в който е на работа ", сподели още Манолов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР