За четвърти път в страната се проведоха протести срещу Националната

...
За четвърти път в страната се проведоха протести срещу Националната
Коментари Харесай

Протести срещу стратегията за детето се проведоха в редица градове

За четвърти път в страната се организираха митинги против Националната тактика за детето. Шествия имаше в София, Велико Търново, Варна, Бургас, Сливен и други градове, като в тях се включиха десетки жители, които упорстваха противоречивият документ да бъде отстранен.

Въпреки че след намесата на премиера общественият министър Бисер Петков съобщи, че работата по плана е " замразена ", родителите още веднъж са на улицата, предава NOVA. Те упорстват да се проверяват всички случаи през последните 5 години, в които деца са били отнети от родителите им и настанени в приемни фамилии или в институции. Както и следствие на осиновяванията на български деца у нас и в чужбина. И още - прецизен надзор над работата на обществените служащи и санкции в случаите на непозволено извеждане на деца от фамилиите им.

Шествието в столицата потегли от НДК и продължи по няколко централни булеварда, а крайната му точка е площад Народно заседание. Движението беше краткотрайно блокирано на местата, през които минаха протестиращите.

„ Извеждане на дете от фамилията е последна мярка, тя е с краткотраен темперамент и постоянно предстои на правосъден надзор. Мисля, че доказахме, че се съобразихме с това зародило публично напрежение и противоречие, макар че считахме, че някои тези в тактиката не са вярно разбрани, само че по този начин или другояче работата по тактиката е спряна ”, разяснява министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

Протести има в още над 20 града на страната. Едно от най-големите шиствия беше в Бургас. Там се събраха към 250 родители. Според тях " замразяването " на тактиката е единствено краткотрайно решение, което не ги успокоява, а текстове от тактиката към този момент се прокарвали в закони. Затова главното искане е за цялостно и изрично отменяне на документа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР