За четвърта поредна година във Врачанския Балкан ще се проведе

...
За четвърта поредна година във Врачанския Балкан ще се проведе
Коментари Харесай

Повече от 700 са се записали за IV-тото издание на фолклорен събор „Леденика“

За четвърта поредна година във Врачанския Балкан ще се организира Национален фолклорен събор „ Леденика “. За два дни - 22-ри и 23-ти юни, уредниците на събитието от Община Враца и Регионален исторически музей са подготвили доста нови изненади на хилядите фенове на българските обичаи и традиции. Целта на Национален фолклорен събор „ Леденика “ е да се запазят хилядолетните обичаи на българския народ и запазят културните полезности.
Нов акцент в програматаще бъде демонстрацията на национални битки, в които присъединяване ще вземат национални и европейски първенци. Най-красивите достоверни национални носии ще вземат участие в конкурс.
Танцови групи и певческите сформира, реализатори за достоверен и обработен фолклор от разнообразни етнографски области на България – Русе, Велико Търново, Пазарджик, Радомир, Самоков, София, Червен бряг, Монтана, Видин и други ще вземат участие на Националния събор „ Леденика “. За първи път ще се включат сформира от Варна и Разград.
Специални посетители на четвъртото издание са националните певици Калина и Невена,  Янко Неделчев и оркестър „ Виво Монтана “.
Колоритност и уникалност на фестивала ще придадат тазгодишните спечелили от Международен фестивал „ Сурва “ в Перник - „ Мечкарска група “ при Народно читалище „ Паисий Хилендарски - 1927 “ от село Кралев дол. Участието на атрактивните посетители ще стартира с факелно шествие, което ще се организира на 22-ри юни, а по-късно ще бъде показана възстановка на обичаен бит за селото.
И тази година гостите на Събора ще се потопят в магията на нестинарските танци, в осъществяване на Иван Георгиев и Елена Костадинова. Атрактивен акцент в програмата ще бъде надиграването сред 9 фолклорни клуба, с над 200 участници от Враца, София, Козлодуй и Мездра.
Кулминацията на Националния фолклорен събор „ Леденика “ ще бъде пресъздаването на достоверна Северняшка женитба. Ритуалът ще се състои на 23-ти юни от 12:00 ч. Неговото начало ще бъде обещано с грандиозното осъществяване на Националната гайдарска асоциация, неповторимата Валя Балканска и Петър Янев. 
Младоженците, които избраха да се венчаят измежду красивата природа на Врачанския Балкан са Петя и Калин. Младоженецът е от Враца и работи в Европейския парламент, в областта на районното развиване и европейския бюджет. Петя е от Самоков и се занимава с планове на Европейската комисия, в региона на климатичните промени. И двамата сега работят в Брюксел.
Решават да сключат брак, откакто разбират за достоверното пресъздаване на Северняшката женитба по време на фолклорния събор „ Леденика “. И двамата обичат планините и прекарват свободното си време измежду природата. Затова и концепцията да се оженят в сърцето на Врачанския Балкан, под намерено небе и измежду обичаните скали, ги притегля незабавно. За тях връзката с родните места и българските обичаи наподобяват доста по-ценни и по-нужни, точно тъй като са на повече от 2 хиляди км от България.
Над 700 са искащите, които са се записали и са подали поръчка да се включат в достоверния обред. Те ще бъдат настанени на дълги редица с месали. Изискване към гостите на сватбата е всички да бъдат облечени в национални носии.
И тази година десетки майстори и занаятчии ще показват свои неповторими произведения и произведения. Към момента има подадени над 60 заявки от занаятчии отпочти всички градове в страната.   Ще се оферират ръчно направени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи с фолклорни претекстове, реплики на остарели български украшения – нагръдници, пафти, битова керамика. По време на фестивала всеки ще има опция да създаде съд на грънчарско колело.
Ще бъде самостоятелен Хайдушки ъгъл, оповестяват уредниците, където гостите ще могат да се допрян до старинно и възрожденско оръжие на българските войводи и комити. Най-малките гости на фестивала ще могат се срещнат с българската история, идеали, обичай и просвета. Основателят на четата „ Тимошки хайдути “ – Ивайло Иванов от град Брегово е подготвил атрактивна изненада, посредством която децата ще могат да образуват чети и да вземат участие в занимателни и просветителни игри.
За най-малките посетители на Събора са планувани още доста изненади и занимания. И тази година студентите от компетентност „ Трудотерапия " към филиал „ Проф. доктор Иван Митев " към Медицинския университет-София ще се включат в програмата на Събора. Те ще чакат всички малчугани на обособения детски ъгъл, където дружно ще измайсторят маски, цветни венчета, гривни и още доста красиви сувенири.
За феновете на къмпингуването ще има самостоятелен терен, наоколо до Атракционен парк „ Леденика “, а притежателите на кемпери ще могат да паркират на Горна лифтова станция.
Още с първото издание фолклорният събор получи необятен отзив измежду обществеността, това  му донесе редица влиятелни награди. Фестивалът завоюва първа премия в категория „ Духът на България “ в оповестения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „ Фестивален туризъм “ на „ Балканските награди за туристическа промишленост “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР