За четвърта поредна година родолюбиви българи от най-голямото село в

...
За четвърта поредна година родолюбиви българи от най-голямото село в
Коментари Харесай

С родолюбиви инициативи в Зверино и Мездра ще честват Богоявление

За четвърта поредна година родолюбиви българи от най-голямото село в община Мездра - Зверино, провеждат честване на огромния християнски празник Богоявление. По традиция, която беше възродена през 2017 година, на 6 януари в „ Долната махала”, до „ Пръстените”, ще бъде осъществен за здраве ритуалът по избавяне на Богоявленския кръст, комбиниран с мъжко хоро в ледените води на река Златица.
Празничният ден ще стартира с литургия в православния храм „ Св. Димитър”, която ще бъде отслужена от 8.30 часа от енорийския духовник отец Антон Петков. В 9.30 часа литийно шествие ще се насочи към устието на река Златица, където ще бъде отслужен Велик водосвет и хвърлен кръста.
И тази година за спасяването на кръста ще се съревновават единствено локални мъже и младежи. По-сетне под звуците на родопски каба гайди в реката ще се извие обичайното мъжко ледено хоро. Очаква се на него да се заловен повече от 50 души. „ Необходимо е да носят в себе си здрав дух, родолюбиво сърце и обичайната българска носия “, прецизират уредниците на събитието.
След излизане от водата тържеството на съхранената нематериалност ще се придвижи на площада, където ще се извият национални хора под музикалния акомпанимент на смолянския състав „ 101 каба гайди”.
„ Нека още веднъж превърнем този ден в успех на вярата и традициите! “, молят от Инициативния комитет. Нека празничният дух завладее душите и сърцата да горят от еуфория! Всичко се състои в нашите задружни старания! “
Стародавният Господски празник ще бъде празнуван уместно и в Мездра. От 9 часа в понеделник Негово Високоблагоговейнство иконом Данаил Цинцарски ще отслужи в енорийския храм „ Св. Георги Победоносец “ Божествена св. литургия и Велик богоявленски водосвет.
В 11 часа от църквата към остарелия мост на река Искър при Археологически комплекс „ Калето “ ще тръгне литийно шествие, където към 11.15-11.30 часа ще бъде осъществен обичайният обред за избавяне на кръста. Желаещите да се хвърлят за кръста могат да се запишат на място след попълване на специфична декларация за присъединяване в ритуала.
Спасителят на кръста ще получи 100 лв., обезпечени от Църковното настоятелство, а останалите участници ще си тръгнат с поощрителни парични награди. От Община Мездра също са подготвили приятни изненади за смелчаците, дръзнали да се гмурнат в ледените води на Искъра.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР