За четвърта поредна година програмата Регионален грант на Виваком дава

...
За четвърта поредна година програмата Регионален грант на Виваком дава
Коментари Харесай

Програмата VIVACOM Регионалния грант допринася за качествена промяна и развитие

За четвърта поредна година програмата Регионален грант на Виваком дава скорост на положителните хрумвания. Програмата подкрепя безплатно хрумвания и планове за развиване на локалната общественост. След старта си през октомври, в този момент журито на Виваком Регионален грант прави оценка най- положителните и съдържателни планове, с цел да дефинира тези, които ще получат финансиране. Какво реализира програмата за миналите три години? Какви са претендентите тази година? Разговаряме с Веселка Вуткова , шеф „ Корпоративни връзки “ във Виваком и член на журито.

Г-жо Вуткова, четвъртото издание на Виваком Регионален грант навлезе в заключителната си фаза. Колко и какви планове аплайваха в това издание?

И тази година следим огромен интерес към Виваком Регионален грант. Инициативата стана обичайната и надлежно претендентите стават от ден на ден, а проектите- все по-вълнуващи. Тази година сме участваха 259 плана от всички 28 области в страната.

Регионалният грант е израз на една от главните полезности на Виваком като компания – концепцията за равния старт. Програмата демонстрира на процедура по какъв начин дребните хрумвания могат да създадат огромна разлика за доста хора в десетки обитаеми места. За нас е изключително значимо, че съумява да сплотява – екипът, който дружно основава концепцията, подава кандидатурата, а по-късно въвличат още свои съидейници и локалната общественост, с цел да я осъществят. Благодарение на нея се основава по-добра среда за деен публичен живот, споделят се познания, развиват се гении, дава се достъп до просвета и поддръжка и взаимопомощ на хора в уязвимо състояние - всичко това, което ни прави цивилизовано общество.

Бихте ли разказали малко повече за плановете, които аплайват?

Част от плановете обръщат взор към българските корени и националните традиции, към начинания, свързани с артистични прояви и културни събития с присъединяване на локалното население, обществени интензивности измежду и за природата. Други са ориентирани
към поддръжка на хора от уязвими групи, занимания с деца, поощряване на доброволчеството и благотворителността.
Значителна част от концепциите са с културно-образователна и обществена устременост, като включително се плануват най-
разнородни действия и подходи за сливане на общностите, превъзмогване на разликите и вдъхване на нов живот в старите традиции.



По какви критерии се правят оценка спечелилите?

При преценката на самодейностите ние, членовете на журито, което, с изключение на мен, включва и Мария Чернева (журналист), Иван Кънчев (Сдружение „ Българска история “), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право), взимаме под внимание три критерия: полза  от реализирането на самодейността или решаването на проблем за съответна общност; замесване на локалната общественост, нововъведение. Мотото на нашата стратегия е „ даваме скорост на положителните хрумвания “, ето за какво и задачата ни като жури е да оценим и подкрепим финансово тези хрумвания и планове, които действително ще допринесат за възстановяване на живота по места.

В началото на март ще обявим спечелилите, които ще получат безплатна помощ до 5000 лева

Ако създадем равносметка, какво реализира самодейността Виваком районен грант през миналите три години?

Краткият отговор е общо 39 подкрепени досега плана в сферите на просвета, изкуство, обучение, локални общности, екология, обществена сфера, спорт и здраве и инвестиция от компанията ни в размер на 179 389 лева Близо 18 000 души са въвлечени в тези планове през миналите три години. Но по-важното зад тези сухи числа е, че животът на всички тези хора е бил повлиян от плановете, което ни накара да продължим самодейността. Във Виваком разбираме от мрежи и мога отговорно да споделя, че мрежата на Регионалния грант е в действителност впечатляваща: стотици партньорства, донесли качествена смяна, решаващи проблеми и създаващи благоприятни условия. Важно е да се означи, че програмата поддържа начинания най-вече в по-малки обитаеми места, което способства за тяхното развиване.

А в случай че би трябвало да сме изцяло съответни – ето идеите и цифрите зад тях:

- шерване на опит и познания - подготвени над 840 души от разнообразни възрасти по тематики като астрология, програмиране, гмуркане и ветроходство, доброволчество, разделно събиране на боклуци и преработване, полово обучение, сигурност на придвижването по пътищата, бизнес обмисляне и предприемачество и други.

- насърчаване на гениите и желанието за себеизява на децата - над 350 деца и възпитаници са осведомени с 22 типа специалности и занаяти; основани са над 50 есета и предприемачески плана и още повече фотоси, рисунки и произведения на деца и възпитаници.

- възстановяване на средата на живот - построени, ремонтирани и облагородени над 50 пространства от голяма важност за локалната общественост като паркове, градини, спирки, междублокови пространства, класни стаи навън, подиуми навън, учебни библиотеки.

- запазване на околната среда - почистени и избавени 9 естествени забележителности и местности; основани условия за развиване на екосъобразен туризъм в 4 места; избавени кестени в 3 града.

Примерите са доста, само че и тези демонстрират, че програмата е съумяла да реализира една от главните си цели, а точно да даде скорост на хрумвания в интерес на дребните общности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР