За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите

...
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите
Коментари Харесай

С дъх на… чесън

За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не инцидентно. Чесънът мирише отчайващо мощно и пронизително. Специфичната му миризма е неприемлива на публични места и може да отблъсне всички от нас за нула време. И тъкмо тук обаче се обръща монетата, с цел да забележим противоположната й страна - най-големият минус на чесъна е и неговото най-голямо преимущество. Лютият представител на семейство Лукови с изключение на положителния звук, безкомпромисно убива и всички вируси, които нямат самообладание да ни атакуван.

Миризливият врач
От антични времена чесънът е прочут като мощен натурален антибиотик, кадърен да победи разнообразни типове вируси и гъбички. В чесновите скилидки има букет от витамини, минерали и биоактивни субстанции, които укрепват имунната система, въздействат добре на сърцето и подкрепят положителното кръвообръщение.

Наличието на антиоксиданти в чесъна защищава тялото ни от всевъзможни бактериални офанзиви. Чесънът е богат източник на витамин С, както и на минералите селен и манган, които са свързани с поддържане и укрепване на общото положение на организма.

Още египтяните употребявали чесъна, с цел да лекуват рани, тумори и чревни инфекции. Съвременната просвета удостоверява лечебните свойствата на чесъна с проучвания, че той въздейства добре за намаляването на холестерола и кръвното налягане. Чесънът може да бъде употребен и за лек срещу грип, както и за отхрачващо средство.

Активният съставен елемент в чесъна - сярното съединяване, наречено алицин, е както причина за аромата и присъщия усет на чесъна, по този начин и мощен антибиотик. Тази съставна част предотвратява развиването на болестотворни организми. Освен алицин в чесъна има още желязо, калций, магнезий, мед, цинк, фосфор, няколко типа витамин В и още куп потребни субстанции.

Лютата прослава не свършва с общоизвестното антибактериално деяние, което има и продължава със лист от потребни свойства, присъщи за ароматния събрат на Лукчо:

Стимулира жлъчната секреция, което понижава равнищата на мазнини в черния дроб.

Помага против настинки и кашлица

Намалява натрупването на тромбоцити

Повишава равнищата на положителния холестерол и намалява равнищата на неприятния холестерол

Спомага за фибринолизата (процесът, посредством който тялото ни се освобождава от съсиреци)

Предотвратява артериосклероза и понижава риска от сърдечен удар

Романтичният чесън
Пълна уста с чеснов мирис може и да не звучи като най-хубавия старт на една сантиментална нощ, само че чесънът от дълго време има известност на естествен афродизиак. Различните нации имат противоположни визии по отношение на използването му, даже на монасите от Тибет е неразрешено да влизат в манастирите в случай че са яли чесън. Текстове от Талмуда пък повеляват съпрузите да ядат чесън във вечерта преди Шабат и също постоянно преди да споделят леглото със своята половинка.

Суровата истина за чесъна
Някои експерти оферират като естественото средство за унищожаване на чесновия мирис сдъвкването на няколко стръка магданоз. Истината обаче е, че по този начин единствено ще заблудим личното си подушване, само че не и на близките. Наистина при термична обработка, острият мирис на чесъна изчезва и можем да не се тормозим за дъха си. С изгубването на миризмата обаче се деактивират и ензимите в чесъна. Затова в случай че желаете да извлечете най-хубавите свойства от него, той би трябвало да се приема в недопечен вид
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР