За черните звезди се разписаха Мохамед Салису и два пъти

...
За черните звезди се разписаха Мохамед Салису и два пъти
Коментари Харесай

Гана победи и елиминира Южна Корея от Мондиал 2022


За " черните звезди " се разписаха Мохамед Салису и два пъти Мохамед Кудус.

Ганайският народен тим по футбол реализира първата си победа на международни финали от 2010 година насам.

След 8 безуспешни опита за триумф в постоянното време на Мондиал, в това число загубата с 2:3 от Португалия на старта, в този момент „ черните звезди “ на собствен ред завоюваха с 3:2 срещата си с Южна Корея.

Те поведоха с 2 попадения за 10 минути преди почивката, дело на Мохамед Салису (24) и на съименника му Мохамед Кудус (34), само че след паузата инкасираха 2 в границите на едвам 3 минути. В 58-ата и в 61-ата нападателят на азиатците Гуе Сун-Чхо осъществя на 2 пъти с глава, с цел да възвърне статуквото, но в 68-ата Кудус донесе триумфа на Гана като също вкара за повторно в дуела.

Така той донесе първите 3 точки на Гана в Група Н и остави Южна Корея с 1 в своя актив, колкото има и Уругвай преди срещата с любимеца в потока Португалия по-късно през днешния ден.

Двубоят стартира с превъзходство на отбора на Република Корея, който сътвори няколко положения пред вратата на африканците през първите 20-тина минути, само че не съумя да стигне до гол.

В 24-ата минута Мохамед Салису откри резултата. Мохамед Кудус центрира топката от директен свободен удар, а пред вратата на Ким стана меле. Най-съобразителен се оказа Мохамед Салису, който от няколко метра се разписа. Редовността на гола обаче трябваше да бъде доказана от системата за видеоповторение ВАР поради игра с ръка на Андре Айю в наказателното поле. В последна сметка съдията Антъни Тейлър и помощниците му решиха, че в дейностите на Айю няма предумисъл и попадението беше доказано.

В 34-ата минута тимът на Гана вкара и втори гол. Джордан Айю центрира и топката стигна до Мохамед Кудус, който леко я отклони с глава и тя влезе в мрежата на азиатците за повторно.

В добавеното време на първото полувреме Гана можеше да стигне и до трети гол, само че Томас Партей направи пропуск от близка отдалеченост.

Република Корея съумя да изравни с две бързи попадения с рамките на три минути. Точен на два пъти беше точно Гуе-сун Чхо с глава. Първо в 58-ата минута той се възползва от асистенция на Кан-ин Ли, след което в 61-а се извиси над отбраната на Гана и с удар с глава преодоля Лоуренс Ати-Зиги за 2:2.

Гуе-сун Чхо става първият кореец, отбелязал два гола на едно Световно състезание и първият азиатец, който се разписва два пъти с глава.

Гана скоро върна задатъка си в резултата след гол на Мохамед Кудус, който осъществя в 68-ата минута. Иняки Уилямс се размина с топката, която попадна в звездата на Аякс, който със мощен удар по земя я прати в мрежата.

В 75-ата минута азиатците можеха още веднъж да стигнат до равенството, само че направиха три пропуща. Първо Чхо не сполучи от фаул поради положителната интервенция на Ати-Зиги, по-късно Сон не съумя да се разпише, а най-после шут на Джун-су Ким беше изчистен на голлинията от Салису.

До края футболистите не се отхвърлих да нападат вратата на Гана. В добавеното време голмайсторът Гуе-сун Чхо пропусна да направи хеттрик след чудесно избавяне на Ати-Зиги.

Мощният напън на отбора от Азия не даде резултат допълнително от 10-минутното продължение на постоянното време. Съдията свири завършек на дуела без да изчака осъществяване на ъглов удар на отбора Република Корея, а това ядоса селекционерът Пауло Бенто, който му се нахвърли с обидни реплики и получи червен картон.

Така в класирането Португалия и Гана имат по три точки, а Уругвай и Република Корея са с по 1 преди срещата сред любимците в групата тази вечер.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР