За част от многото желаещи българи да приютят непознати за

...
За част от многото желаещи българи да приютят непознати за
Коментари Харесай

Много българи желаят да приютят непознати за тях украинци


За част от многото искащи българи да приютят непознати за тях украинци описват Бесте Сабри и кореспондентите ни в страната. Хирург и анестезиолог в Украйна, Олга и Оксана идват във Варна, с цел да оставят децата си на несъмнено място - при близки.

Предстои им разлъка. Лекарките събират лекарства, с цел да се върнат в Украйна и да изпълнят дълга си.

" Сърцето ми се къса, като знам, че околните ни страдат, че нашите сътрудници се нуждаят от помощ ", показа Олга Витколовская.

Едно семейство от Сливница е готово да посрещне до три фамилии от Украйна.

Нели Георгиева и децата й отваря вратите на дома си за украинците, въпреки и да са изцяло непознати.

„ Като родител, искаш първото нещо да спасиш децата си. От друга страна - искаш да защитиш родината си “, сподели Нели Георгиева.

В хитринското село Върбак къщата на Милена Русева също е отворена за бежанците от Украйна. Там могат да се настанят най-малко 6 души.

„ Хора в потребност, с дребни деца, фамилии, които са останали без покрив просто без да се замисля ще го направя “, сподели Милена Русева.

Зорница към този момент е настанила десетки хора в парцела си. Споделя, че бежанците мъчно са стигнали до нея, макар обезпечения превоз.

„ Хората са уплашени, търсят заслон, стоят и чакат приветливи, лъчезарни момчета и те се опасяват да се качат в колата ", съобщи Зорница Петкова.

Иван Цанов е приютил 17 души, от които 7 деца, само че мъчно се оправя с разноските за ток.

" Защо?! Вие не бихте ли го създали? Хората са в неволя, война е. Обадиха ми се, пристигнаха на вратата. Като дойдат – по какъв начин?! Не може да не им окажеш помощ “, споделя Иван Цанов.

А в Кюстендил роми и българи провеждат пункт за дарения за бежанците от Украйна. Читалището в ромския кв. ''Изток " е готово да одобри 50 бежанци.

„ Имаме на 50 метра учебно заведение, на 20 метра е детската градина, в самия квартал има минерална баня, притежателят е подготвен два пъти в седмицата да даде банята за бежанци тук. Храната ще се обезпечи от жителите на квартала “, описа доброволецът Стефан Лазаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР