За часове река Арда рязко вдигна нивото си и заля

...
За часове река Арда рязко вдигна нивото си и заля
Коментари Харесай

Река Арда преля над мост, който е единствен за седем села

За часове река Арда внезапно подвигна равнището си и заля мост, който е единствения път за седем села и махали. Количеството на падналия дъжд е съвсем 45 литра за няколко часа. Така единствено локалните знаят, че през пълноводната река минава мост.
И единствената връзка с над 150 души е телефонът.
През годините Арда не един път е заливала моста, а хората са оставали по другите села, без опция да се придвижат.
„ Дори е имало случаи да приберем хората и да ги разпределим по фамилиите, с цел да не останат навън”, изяснява Сали Абдурахман, кмет на село Китница, пред bTV.
Затова преди 10 години, с пари от бедствия и повреди наоколо е издигнато краткотрайно оборудване.
Когато реката залее пътя, единственият метод да се стигне до селата е пешеходен мост, при който единствено при изключителни обстановки могат да минават и коли. За пожарна и кола за спешна помощ обаче достъпът е отсечен.
И да се молим да няма незабавни случаи , отбелязва кметът на село Боровица Айсел Мехмед.
Наводненията не са единственият проблем в Ардинско. При всеки дъжд, хората се опасяват, че скалите ще се срутят.
От регионална администрация в Кърджали към този момент не виждат риск в сходни местни наводнения. Контролът е ориентиран най-вече към огромните язовири – „ Кърджали” и „ Студен кладенец”, които към този момент имат задоволително свободен размер.
На изключително заседание в Министерство на вътрешните работи институциите обявиха подготвеност да реагират при усложняване на ситуацията.
Във връзка с изобилните снеговалежи на някои места, обстановката по пътищата към този момент следи и щаб към Пътната организация. Предупреждението към водачите е за нараснало внимание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР