За бяха 130 народи представетели от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС. Против

...
За бяха 130 народи представетели от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС. Против
Коментари Харесай

Депутатите приеха и Закона за БНБ и еврото на първо четене

" За " бяха 130 нации представетели от ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи. Против се оповестиха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и 1 от " ИТН ". " Въздържал се " бяха двама депутати от Българска социалистическа партия и седем от Има Такъв Народ.

Припомняме, през вчерашния ден депутатите подхванаха закона, само че го отложиха за през днешния ден. Със законопроекта се цели обезпечаването на правната интеграция на Българската национална банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Предвижда се новият закон за Българска народна банка да влезе в действие от деня, посочен в Решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България.

По време на вчерашните разисквания в Народното събрание шефът на Българска народна банка Димитър Радев изясни, че " в случай че законопроектът не се одобри, това значи, че Българска народна банка не дава отговор на условията за правна конвергенция с Евросистемата, което от своя страна автоматизирано блокира процеса на присъединението на България към еврозоната ".

Около 960 млн. от запасите на Българска народна банка ще бъдат предоставени на ЕЦБ, само че в това няма нищо притеснително, добави Радев.

В началото на дебата от Българска социалистическа партия желаеха разглеждането на законопроекта за Българска народна банка да се отсрочи, до момента в който не бъде показан разбор за резултатите от въвеждането на еврото, само че предлагането беше отхвърлено от пленарната зала.

Георги Ганев от ПП-ДБ уточни, че цитираният работен документ е от 2022 година, не е отчет и не е цялостен.

Йордан Тодоров от " Възраждане " пък счете за излишно разглеждането на този законопроект сега, тъй като се чака решение на Конституционния съд за осъществяване на референдум за опазване на българския лев.

На собствен ред Тошко Йорданов, Има Такъв Народ, означи, че има съществени подозрения за спор на ползи на подуправителя на Българска народна банка Андрей Гюров и изпратена бележка до Комисията за противопоставяне на корупцията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР