За БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за

...
За БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за
Коментари Харесай

БСП твърдо против отмяната на машинното гласуване

„ За Българска социалистическа партия безусловно недопустимо да се анулира машинното гласоподаване за локалните избори . Призоваваме жителите да дадем мощен отпор “.
Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков във връзка предлагането да отпадне машинното гласоподаване на локалните и парламентарните избори. Инициативата е подкрепена от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и Воля.
Сподели с твоите другари
В демократичните страни изборните правила не се пипат най-малко една година преди избори . У нас всякога в навечерието на избори променяме ИК. В правовите страни законите са присъщи със своята резистентност и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова страна както през днешния ден ръководещите го потвърдиха с предлагането си за анулация на машинното гласоподаване “, добави Зарков.
„ Днес откакто по всякакъв начин се пробваха да опорочат машинното гласоподаване,след като без малко да анулират преференциите, откакто силово се пробват да подчинят всеки опозиционен глас , даже скромното достижение за последователно въвеждане на машинно гласоподаване, което да ограничи някои, присъщи за българската изборна система, явления, беше на практика анулиран “, сподели още Зарков.
Според него всичко е било направено по този начин, че допустимо най-трудно да се организира машинното гласоподаване . „ В разбора на ЦИК, който е упоменат и в претекстовете на законопроекта, са конкретизирани някои проблеми, само че те имат решения. Въпросът е по какъв начин гледаме този разбор. Като метод на диагностика да намерим решенията или като опрощение да го отменим.
Участвах на работна група и бях в Правната комисия, където се разсъждаваха тези тематики. Има решения на всички тези тематики. Защо не са импортирани решенията, а е импортирана анулация? Явно, че задачата е друга “, сподели още Зарков. Според него машинното гласоподаване е било умишлено саботирано, а машините умишлено опорочени.


" Цялото говорене ще има или няма машини, което се случи преди два месеца направи невъзможна организацията на този избор. Машините бяха сертифицирани минути преди да тръгнат за секциите “, изясни още зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.
Думите на Зарков бяха подкрепени от сътрудника му Христо Проданов. „ Първо по отношение на честността на изборите. Знаете каква е статистиката не от един и два избора за недействителните гласове. В Европа това е приблизително 2-3 %. В България това е приблизително 6-7 % . Това са гласовете на огромна част от партиите, които след 1989 година са прескачали 4-процентната преграда и са били парламентарно показани. Във връзка с недействителните бюлетини може би всички са гледали видеото с инструктажа на кмета от Пловдив “, сподели той.
Проданов изясни, че кмета е инструктирал представителите на ГЕРБ в изборните комисии по какъв начин, в случай че съответната бюлетина и глас не е за ГЕРБ, може да стане недействителна . Той акцентира, че с машинното гласоподаване недействителните бюлетини са невъзможни. „ Това е в посока честтността на изборите. Второ, преброяването на бюлетините в СИК. Беше демонстрирано във видеоклиповете на ЦИК по какъв начин след края на изборния ден с натискане на един код от флашката излиза бюлетин, който отразява всичките гласове за другите партии, преференции за другите претенденти.
Това лишава не повече от 5 минути. Ние сме очевидци в доста избори с усложнените бумаги и протоколи какъв брой време лишава на СИК да попълнят тези протоколи. След това всички сме очевидци на хаоса, който става при предаването на протоколите в районните и в общинските изборни комисии “, изясни още заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.
Той акцентира, че при цялостно въвеждане на машинното гласоподаване ще спестят пари . „ Вие спомняте ли си ЦИК по кое време пуснаха обяснителен клип за машинното гласоподаване? При състояние, че това беше първото по-мащабно гласоподаване. Това, което аз се сещам, беше два дни преди изборите. За да убедим обществото в полезността на машинното гласоподаване и в това по какъв начин се гласоподава машинно, е нужна една по-сериозна разяснителна акция. За мен това беше бойкот и от страна на ЦИК по отношение на машинното гласоподаване “, сподели още Проданов.
Отношение по тематиката взе и заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев.
" 30 години живеем в народна власт. Спомням си, че първото ми гласоподаване беше през 89 година, от няколко години към този момент синът ми гласоподава, т.е. близо 2 генерации. От през днешния ден мисля, че противоположното преброяване стартира. ГЕРБ стопират парите за партиите, по-късно анулират машинното гласоподаване. Аргументът е, че било мъчно с тези преференции и там, хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за анулация на преференциите беше изработен единствено преди няколко месеца и Българска социалистическа партия напусна поради това Народно събрание. Сигурно някои гласоподаватели на ГЕРБ мъчно се оправят и с интегралната бюлетина . Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е доста комплицирана. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лева дотация и цветна бюлетина 1989 година Баща ми ме разсъни и ми сподели: „ Отивай да гласуваш има една розова, доста наподобява на нашата. Гледай да не я объркаш “, изясни още Добрев.
По думите му никой не е положение да ни върне в изходна позиция още веднъж . „ Тогава предлагам да отменим напълно гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е един страховит разход и един човек се оправя добре и във всяка една от дисциплините. Смятам, че демокрацията даже няма да има потребност от средства “, разяснява още заместник-председателят на Българска социалистическа партия.
Местните избори имат най-вече потребност от сходен вид гласоподаване , тъй като единствено един два гласа могат да трансформират съотношението в общинския съвет. Само един, два или пет гласа могат да създадат някой човек общински консултант с преференциите. Те не го желаят, тъй като най-добре е всички решения да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Всички са за, нула срещу, и нула въздържали се “, акцентира още Кирил Добрев.
Той акцентира, че Българска социалистическа партия няма да се съобщи в своята борба за демокрацията. „ Нас не ни свързват пари, публични поръчки, а доста други неща. Знам, че макар стягането на примката на демокрацията, Българска социалистическа партия ще се оправи в тази борба “, разгласи още Добрев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР