За броени дни символът Z се превърна в мистериозен знак,

...
За броени дни символът Z се превърна в мистериозен знак,
Коментари Харесай

Z като Запад, Зеленски или какво означава скандалният символ?

За броени дни признакът Z се трансформира в тайнствен знак, който се появява на провокативни места, само че носи своето ясно обръщение. Видяхме го изписан на съветските военни машини, в сметки в проруските обществени медии, залепен върху персонални коли и камиони, отпечатан върху тениски и качулки и даже залепен върху трикото на съветския гимнастик Иван Кулияк.

Z се трансформира в преобладаващ знак, който показва поддръжката за съветския президент Владимир Путин и нашествието на Русия в Украйна и то за доста къс интервал от време. Знакът даже се появява в някои публични документи в подписите на съветски публични лица.

Какво значи признакът Z?

Заради латинската писмен знак Z, а не на кирилица, употребена в Русия, специалистите не са напълно сигурни в точното значение на признака.

„ Засега е по-малко ясно какво съставлява, в сравнение с по какъв начин се употребява “, сподели Донача  O`Бичайн, професор в Дъблинския университет, който специализира в постсъветската политика.

„ Някои мислят за Z като за победа, до момента в който други считат, че може да е посоката Запад. Странното е, че буквата Z не съществува в съветската писменост и мъчно да се откри смисловото значение на този знак. "

Много съветски военни транспортни средства, движещи се на запад, имаха сложени и други букви като V и O. Популярна доктрина в съветските уеб сайтове споделя, че буквите Z, V и O значат „ Володимир Александрович Зеленский “.

Министерството на защитата на Русия ненапълно обърка нещата, като разгласява на формалните си страници в Instagram и Telegram, че Z значи: „ За победа “ „ За мир “, „ За правду “ („ за истината " ) и " Za Rossiou " ( " за Русия " ).

Националистически жар

Euronews счита, че признакът Z е и знак за националистическия жар у поддръжниците на Владимир Путин. Във онлайн видео трима млади мъже с черни качулки със знака Z начело стоят пред дребна група хора, развяващи съветски флагове.

„ Мислите ли, че ние, потомците на хора, които години наред умираха от апетит, само че се бориха с фашистите и държаха фронта, ще продадем родината си за долари и айфони? “, споделя един от младите мъже?

Рихор Нижников, старши теоретичен помощник във Финландския институт за интернационалните връзки в Хелзинки, споделя, че признакът Z се вписва в мощния съветски националистически език, който Кремъл обича да употребява.

Нов смисъл на знака

Дори за специалистите произходът на признака Z остава тайнственост и е допустимо той да има нов смисъл, който е основан неотдавна. Да разгадаят признака се пробват и маркетолози, които считат, че знакът е елементарен за различаване и на Изток, и на Запад.

Управляваната от Кремъл телевизионна компания RT неотдавна пусна гама артикули със признака Z в онлайн магазина си. Жена от град Донецк в сепаратисткия регион в Украйна публикува фотография в Instagram с черно-белия си маникюр със знака Z.

В централния съветски град Барнаул в снега се появи голямо Z в оранжевите и кафяви цветове на Георгиевската лента, знак на военна доблест; до момента в който в доста съветски райони, в това число отдалечени, се организират флашмоб акции, като участниците оформят с телата си знака Z. При всички случаи признакът активизира руснаците да поддържат войната.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР