За Борис Джонсън проблемите едва започват, пише френският в. Паризиен.

...
За Борис Джонсън проблемите едва започват, пише френският в. Паризиен.
Коментари Харесай

Паризиен: За Борис Джонсън проблемите едва започват

За Борис Джонсън проблемите едвам стартират, написа френският в. " Паризиен ". Практически несъмнено е, че той ще бъде идващият английски министър председател. Но още от началото на работата си той ще се окаже на рисков терен.

Протестите по лондонските улици в събота бяха увещание, че близо половината английски гласоподаватели са недоволни, че им се постанова да изоставен Европейски Съюз поради резултатите от извършения през 2016 година референдум. За тези, които желаят да останат в границите на съюза, напускането му без контракт би било мотив за спор.

Британският парламент, въпреки и под контрола на нестабилното болшинство на консерваторите, също отхвърля опцията за Брекзит без съглашение, която беше главен миг в предизборната акция на Борис Джонсън. В четвъртък Камарата на общините гласоподава корекция, която не разрешава напускането на Европейски Съюз без утвърждението на Народното събрание. Две водещи фигури в държавното управление, министрите на финансите и правораздаването Филип Хамънд и Дейвид Гок, които се опълчват на позицията на Джонсън по отношение на Брекзита, оповестиха, че ще изоставен държавното управление на Тереза Мей.

Освен с Брекзита, идващият английски министър председател ще би трябвало незабавно да се заеме с рецесията с Иран, който задържа английски танкер. Това може да тласне Лондон към военните прегръдки на Вашингтон, подготвен да нападне Иран. Но Англия и Съединени американски щати са на разнообразни позиции по доста други въпроси, от климатичните промени до нуклеарното съглашение с Техеран. А очакванията за бързо подписване на съглашение за свободна търговия надали ще се осъществен скоро, отбелязва в. " Паризиен ", представен от Българска телеграфна агенция.

Ако бъде определен, Джонсън се готви да отстрани рестриктивните мерки на разноските, заемайки средства, с цел да помогне на междинната класа, написа английският в. " Телеграф ". Вероятният нов министър председател поддържа политика, която ще отстрани строгия надзор над обществените разноски, въведен от финансовия министър Филип Хамънд. Джонсън е решен да съблюдава обещанията си за данъчни облекчения за всички, които печелят под 80 000 лири годишно. За тази цел той е подготвен да спре сегашната политика на редуциране на недостига.

Британците, които се готвят за отмора в чужбина, са получили съвет да закупят непозната валута незабавно. Очаква се обменния курс на лирата по отношение на еврото и $ да се срине с до 15 на 100, в случай че Борис Джонсън бъде определен за министър председател - както се чака - тъй като пазарите се опасяват, че това може да докара до Брекзит без съглашение, разкрива английският в. " Дейли остарял ".

Лирата може да служи за барометър на Брекзита, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ", акцентирайки, че за британците националната валута е знак на националната горделивост и стабилността, само че през последната седмица курсът й спадна до най-ниското си ниво от две години.

По-ниският курс на лирата може да помогне на Англия за повече непознати вложения и туризъм, само че в същото време ще понижи покупателната дарба на страната. Промените на курса наподобява ще продължат, поради упованията премиерският пост да бъде ангажиран от твърдия евроскептик Борис Джонсън - което повдига въпроси какъв брой равен ще бъде преходът. От май, когато премиерката Тереза Мей разгласи, че ще напусне поста си, Брекзитът без съглашение наподобява много по-вероятен.

В момента лирата е с към 15 на 100 под курса си тъкмо преди Англия да гласоподава да напусне Европейски Съюз. Но тя към момента е над рекордно ниските нива, достигнати през януари 2017 година, когато Мей загатна, че страната може да напусне Европейски Съюз без твърди съглашения.

" Рисковете, свързани с Брекзита, са главния мотор " за смяната, декларира Лий Хардман, валутен анализатор в японска банка. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР