За близо седем месеца от началото на мандата, МРРБ стартира

...
За близо седем месеца от началото на мандата, МРРБ стартира
Коментари Харесай

Министър Нанков: За 7 месеца стартирахме проекти за 1,5 млрд. лв.

За близо седем месеца от началото на мандата, Министерство на регионалното развитие започва планове за 1,5 милиарда лева главно в пътния бранш. Това заяви на конференция през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.


Почти 900 млн. лева е цената на оповестените тръжни процедури, а подписаните контракти са за над 452 млн. лева Строителството, дружно с вътрешното ползване и износа, са факторите, оказващи въздействие върху икономическия напредък, който по данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на годината е близо 4%, уточни министърът. Зад тези числа стои освен публичният интерес, само че и обособени човешки ориси - до момента в който през 2016 година заетите в строителството са били 175 хиляди души, то през 2017 година, с помощта на положителния бизнес климат, те са към този момент 255 хиляди, сподели Николай Нанков.

Регионалният министър подсети, че през месец септември Министерският съвет отпусна целево 100 млн. лева за настоящ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. На 31 август беше подписан договорът и към този момент се извършват строително-монтажни работи по Лот 3.1 Благоевград – Крупник на Автомагистрала „ Струма “. Строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се извършва с бързи темпове. До момента са спестени 3 месеца. Възможно е секторът да бъде приключен още през месец ноември 2018 година – т.е. половин година по-рано ще бъдат пуснати още 25 км от автомагистрала „ Струма “.

Николай Нанков подсети, че към този момент е определено трасето на автомагистралата за прекосяване през Кресненското дефиле и следва да бъдат извършени публичните поръчки, тъй че до края на 2018 година да има определени реализатори и през 2019-а да стартира работа по най-тежкото трасе. 28 са участниците в тръжната процедура за строителство на тунел „ Железница “. Взети са спомагателни ограничения за сигурност, с цел да не се стигне още веднъж до изгубване на документи на участници в процедурата, както стана по време на служебното държавно управление, обърна внимание министърът.

Трафикът сред Бургас и Слънчев бряг през идната година ще бъде доста омекотен с ремонта и разширението на пътя Поморие – Ахелой и построяването на обходния път на Ахелой на обща стойност 44,8 млн. лева Съоръженията се чака да са подготвени до юни 2018 година

Стартираха публичните поръчки и следва да бъдат отворени офертите за строителство на двата лота от скоростния път Калотина – София, които ще се извършват със средства от националния бюджет и от Инструмента за обвързвана Европа.

В ремонт са 193 км второкласни и третокласни пътища за съвсем 160 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. С безвъзмездното финансиране от нея и националното съфинансиране се планува да бъдат рехабилитирани общо 27 обекта на обща стойност 380 млн. лева, като следва да започват вложения за още 246 млн. лева През идната година ще бъдат ремонтирани тунелите по направленията от трансевропейската пътна мрежа, измежду които „ Траянови врата “ на Автомагистрала „ Тракия “ и оборудванията на Автомагистрала „ Хемус “. Със средства от Оперативна програма „ Региони в напредък “ ще бъде рехабилитиран обходният път на Ловеч и тунел към него, заяви министърът.

85 млн. лева са планувани в бюджета за 2018 година за действия по Автомагистрала „ Хемус “. Предстои планиране на 50 км от п.в. „ Боаза “ до разклона за Плевен и Ловеч и през 2018 година може да започва социална поръчка за избор на реализатор. При липса на обжалване, в края на идната година действително в строителство могат да бъдат общо 75 км, дружно с 25-те км, за които има към този момент подписани контракти, заяви министър Нанков. Той уточни, че процедурата за внедряване на тол системата е на финалната права. По нея има определен реализатор и според от решенията по жалбите, договорът може да бъде подписан още през тази година. Приходите от тол системата ще разрешат да бъдат правени по-големи вложения освен в инфраструктурни планове, само че и в повишение на пътната сигурност.

През 2018 година ще има взрив в санирането на жилищни здания. 880 са приключените по Националната стратегия за енергийна успеваемост, по 550 се работи сега, заяви Николай Нанков и обърна внимание, че строителни работи няма да бъдат изпълнявани през зимния сезон.

Наддоговарянето на бюджета на Оперативна програма „ Региони в напредък “ с 211 млн. лева даде опция на Министерството на образованието и науката да кандидатства за средства за възобновяване на професионалните гимназии, подсети министърът. Той акцентира, че за първи път през този програмен интервал забележителен размер средства – над 40 млн. лева, се влагат и в развиване на спортната инфраструктура в учебните заведения.

Министърът счита, че са нужни законодателни промени и увеличение на глобите за водачи, чиито транспортни средства не дават отговор на условията за шофиране при зимни условия и по този метод затрудняват трафика, стана ясно от думите на Николай Нанков. Той уточни, че при последния снеговалеж преди дни почистващите компании са изпълнили отговорностите си, като пътищата са били почистени в границите на стандартите. В момента се обобщава информацията и при потребност обособени компании ще бъдат глобени от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Председателят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов разяснява, че зимното поддържане в страната е на положително равнище, само че не може да се чака при изобилен снеговалеж 1000 км автомагистрали да бъдат почистени до асфалт. Качеството на зимното поддържане е усъвършенствано доста. Предвид големия тежкотоварен трафик се стараем в оптималната степен да почистваме до асфалт, добави той.

Николай Нанков напомни, че към този момент са направени обилни облекчения за жителите и бизнеса във връзка с режимите на работа на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той обърна внимание, че съвсем всички от предоставяните от нея услуги са налични и по електронен път и по този начин са с 30% по-евтини, а за други цените са понижени. Основната активност на организацията е ориентирана към превръщане на данните от картата на възобновената благосъстоятелност на земеделските земи, повишение на покритието на страната с кадастрална карта и възстановяване на точността на данните, разяснява министърът и уточни, че е отпаднала таксата за жители за изменение на данни.

Министърът подсети, че Дирекцията за народен строителен надзор е с ново управление и регистрира, че над 1400 градежа от първа, втора и трета категория са въведени в употреба, а 131 заповеди за унищожаване на противозаконни обекти са влезнали в действие. Николай Нанков заяви, че поради непълен надзор и пропускане на периоди за предприемане на дейности ще бъде освободена началникът на РО НСК София Юлия Дъбова. Фирмата изпълнявала строителния контрол на обект на бул. „ Цариградско шосе “, при който пострада жена, ще бъде глобена. Регионалните отдели на дирекцията стартират инспекции в цялата страна за обезопасяване и зазимяване на градежите, съобщи още министърът и уточни, че за първи път от години е лишен лиценз на компания за строителен контрол за позволени съществени нарушавания на Закона за устройство на територията.

Ще подхваща и по-кардинални дейности във връзка с управлението на „ Автомагистрали “, съобщи районният министър. Той уточни, че причина за това са получените през обществените медии сигнали за животни по трасетата на автомагистралите. Министър изясни, че чашата на търпението му преляла откакто видял фотоси на крави по автомагистрала „ Хемус “. А преди време – мечка на „ Тракия “. Проблемът също бил в това, че информация за тези случаи доближава до министъра не от управлението на „ Автомагистрали “, а от медиите.

По мотив положението на бент. „ Бели Искър “ Нанков разяснява, че ремонтът му ще стартира след изясняване на въпроса със собствеността на оборудването. Предстои през идната седмица да бъде подписано съглашение сред Министерството на районното развиване и благоустройството, Столична община, концесионера „ Софийска вода “ и Областната администрация, което ще обясни кой ще организира състезанието и ще разпореди поръчката за ремонта на стената, осведоми министър Нанков. Той акцентира, че язовирната стена се експлоатира обикновено, язовирът е с понижени водни количества, които са задоволителни за обезпечаване на водоснабдяването. Технически експертен съвет ще реши кой е най-подходящият вид за ремонт на стената, сподели още Николай Нанков.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР