За близо десетилетие на българския пазар германската Lidl успя да

...
За близо десетилетие на българския пазар германската Lidl успя да
Коментари Харесай

Lidl: Семейство Шварц и историята на една от най-успешните вериги в Европа

За близо десетилетие на българския пазар немската Lidl съумя да се наложи и да се трансформира в един от най-големите вериги в страната с над 90 обекта допълнително от 45 разнообразни града.

Преди да пристигна в България обаче компанията, която през днешния ден оперира в 30 разнообразни страни, има много дълга история. И тя стартира от едно немско семейство, което основава освен Lidl, само че и друга доста мощна европейска марка в промишлеността - Kaufland.

Всъщност двете вериги, които сами по себе си са съперници, са част от немската група Schwarz-Gruppe, която е благосъстоятелност на една от най-богатите немски семейства Шварц. И десетилетната история на фирмите потегля точно от това семейство през първата половина на 20-ти век. Ето и какво по-интересно можем да кажем за началото на Lidl:

Може да считаме, че историята на веригата стартира през 1930 година, когато Йозеф Шварц, нейният създател, става сътрудник в Südfrüchte Großhandel Lidl & Co. - компания за търговия на едро на плодове и зеленчуци. За малко време той съумява да я трансформира в такава за продажба на доста други разрообразни артикули.

Годините на Втората международна война се оказват тежки за сдружението и то едвам оцелява. След тях обаче притежателите стартират огромно преструктуриране на бизнеса.
 Снимка 417781
Източник:

Под управлението на сина на Йозеф - Дитер, се появява новата компания Lidl Stiftung & Co. Тя оперира като дискаунт търговец, основан в град Некарзулм, който се намира наоколо до Щутгарт. Той купува марката Lidl от съсобственика Лудвиг Лидл против 1000 марки.

Дитер Шварц ръководи Schwarz-Gruppe и към днешна дата, като той е притежател, както и ръководител на борда на шефовете на Lidl и Kaufland. За него се знае малко, с изключение на, че е женен за Франчезка Вайперт, от която има две дъщери. Семейството живее в Хайлброн.
 Aldi - историята на фамилията, основало една от най-големите търговски вериги в Европа
Aldi - историята на фамилията, основало една от най-големите търговски вериги в Европа

Компанията през днешния ден ръководи 10 000 магазина

Дитер е един от най-богатите хора в Европа и Германия, като към февруари 2019 година неговото чисто положение е изчислявано на 23,6 милиарда $.

Първият магазин под новото име, откакто марката е закупена, отваря през 1973 година в Лудвигсхафен. Първоначално там стартират да работят едвам трима души. Четири години по-късно обектите в Германия са към този момент 33.
 Снимка 417783
Източник:

Постепенно се обрисува бизнес моделът на Lidl за гарантиране на " най-хубавото съответствие сред цена и качество ", както гласи слоганът на компанията. Тя реализира това, като предлага всички артикули в истинските им опаковки, като кашони и каси. Целта е магазините да работят с най-малък брой чиновници за разноските да останат на ниско равнище.

Веригата излиза от родината си през 1994 година, като стъпва първо във Англия.

В идващите години Lidl разраства наличието си в цяла Европа, без Латвия и Естония. Компанията има магазини още в Швейцария, Сърбия и Съединени американски щати. В проектите на управлението й е и навлизането на японския пазар.

Днес в световен мащаб веригата има над 10 500 магазина, а за нея работят повече от 315 хиляди души.
 Империята LEGO, която сътвори най-богатото семейство в Дания
Империята LEGO, която сътвори най-богатото семейство в Дания

Компанията е учредена през 30-те години на предишния век
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР