За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била

...
За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била
Коментари Харесай

Половината фирми в България определят 2018 г. като неуспешна

За близо 50% от компаниите в България 2018-та е била несполучлива, демонстрира изследване на Българската стопанска камара (БСК) за изтичащата 2018 година през погледа на бизнеса. И във връзка с положението на компаниите, по отношение на миналогодишното проучване, е открито оттегляне. 49% от интервюираните регистрират застой в развиването си, заяви ръководителят на БСК Радосвет Радев, представяйки резултатите от бизнес анкета измежду 740 компании.

58% от интервюираните считат, че корупцията е повишена , а съгласно 49% се усилва престъпността. Независимо от манифестираните планове на изпълнителната власт да понижава регулаторната тежест, 58% от интервюираните я намират за увеличена, спрямо 2017 година Продължава да е невисок делът на смятащите, че достъпът до правораздаване се е подобрил.

Категорично отрицание срещат измежду деловите среди повдигането на оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лева (64% от компаниите показват неодобрение), административното повишение на минималната работна заплата (81% неодобрение), мярката за въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания (77% неодобрение).

76% от интервюираните не утвърждават измененията в наредбата за касовите апарати, а всеки трети има терзания, че няма да успее да отговори на условията ѝ. Според специалистите на БСК стеснителен факт е, че огромна част то интервюираните не са наясно с нужните дейности, които би трябвало да подхващат по отношение на използването на тази разпоредба.

Негативно отношение е записано във връзка с публичните поръчки - тенденциозни условия, поставяни в документите за избран претендент, необективно оценяване, администрация, замяна на подизпълнители, закъснение на заплащания и прочие са част от аргументите две трети от компаниите изобщо да не демонстрират интерес към публични поръчки, заяви още Радев. 34% от компаниите, взели участие в изследването показват, че са ставали очевидци на неточни или противозаконни практики при осъществяване на публични поръчки.

Кои институции срещат утвърждението на бизнеса и още детайлности прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР