За близо 40 процента от българите отминалите местни избори не

...
За близо 40 процента от българите отминалите местни избори не
Коментари Харесай

За 40% от българите изборите не са били честни

За близо 40 % от българите отминалите локални избори не са били почтени. Това демонстрират данните от изследване на " Галъп ", извършено сред 14 и 19 ноември. Най-голямо е съмнението за достоверността на вота в София, в селата и в дребните обитаеми места по-голяма част от хората не имат вяра в честните избори и споделят, че знаят за пазаруване на гласове. Според отговорите на респондентите междинната цена на глас е била 67 лева
Естествено, постоянно при подобен вид изследвания се следи склонността към партиен вид отговори. Привържениците на спечелилата партия са склонни в по-голяма степен да споделят, че изборите са било почтени, разясняват социолозите.
Средно за страната 55% от запитаните настояват, че изборите в тяхната община са били по-скоро почтени. Около 38% от участвалите в изследването изборите не са били или по-скоро не са били почтени. Останалите се двоумят.
В София общо 52% от запитаните считат, че изборите са били почтени или по-скоро почтени – против 32%, които считат, че изборите в София са били по-скоро нечестни или напълно нечестни. В останалите регионални центрове делът на уверените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които считат, че изборите в тяхната община не са били почтени е 37%.
Прави усещане обаче, че в София 16% от респондентите не могат да преценяват дали изборите са се провели почтено или не. За всички останали обитаеми места, с изключение на столицата, делът на тези, които не знаят по какъв начин да отговорят, е сред 3% и 5%, т.е. 3-4 пъти по-малък.
Изглежда, че жителите на столицата са по-разколебани във връзка с честността на изборите, в сравнение с жителите останалите обитаеми места в страната, проучват от " Галъп ".
В по-малките градове делът на позитивните отговори във връзка с честността е 58%, а в селата – 55%. В по-малките градове 38% от запитаните считат, че изборите в тяхната община не са били почтени, а в селата този дял е 42%.
31% декларират, че персонално знаят за случай за пласиране на гласове. 67% не знаят за подобен случай, 2% отхвърлят да отговорят. В Столицата очевидците на продажба на гласове по време на локалните избори са 26% - относително по-малко от тези в останалите регионални градове, където този дял е 33%. Изглежда, че в по-малките обитаеми места продажбата на гласове е по-разпространена.
По традиция, най-открито за тематиката с продажбата на гласове дават отговор най-младите респонденти. При тях и делът на позитивните отговори е най-голям. Тревога, само че не и изненада буди и фактът, че респондентите с главно и по-ниско обучение споделят видимо по-често от останалите участници в изследването, че са персонално осведомени с сходни случаи. Много близки са и резултатите при респондентите от ромски генезис.
Според резултатите от изследването, един глас е коствал приблизително 67 лева Най-често споменаваната сума пък е към 50 лева цена глас.
31% от интервюираните споделят също, че са чували за съответен случай за гласоподаване за избрана партия по насила. 67% отхвърлят, а 2% отхвърлят да отговорят. И в този случай наподобява, че гласуването по-принуда в столицата (28%) е в по-малък мащаб, в сравнение с в останалите регионални центрове (32%). В най-голяма степен от сходни практики наподобява са застрашени жителите на селата, които и в най-голяма степен споделят, че знаят за случаи на хора, дали своят вот по избран метод под опасност (34%). И съгласно този знак се оказва, че най-високата степен на подвластни вотове е в по-малките обитаеми места.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР