За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето

...
За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето
Коментари Харесай

Възрастните българи пушат най-много цигари в целия ЕС

За близо 18% от всички смъртни случаи в България тютюнопушенето е една от главните аргументи, като за Европейския съюз този % е 17%, сочат данните от направения от Европейската комисия +Здравен профил за България “, 2021 година

Разпространението на тютюнопушенето в България измежду възрастните е най-високото в Европейски Съюз, като през 2019 година съвсем всеки трети възрастен (29%) е пушил ежедневно. През 2018 година към 38% от 15-годишните девойки и 26% от момчетата са съобщили, че са пушили през последния месец, което е най-високият % в Европейски Съюз.

В България тази година се навършват 10 години от въведената посредством Закона за здравето възбрана за тютюнопушене в закрити и някои открити публични места.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия й витален цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн способства за съвсем 84 милиона метрични тона еквивалентни излъчвания на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в Европейски Съюз - 4%, което е една от аргументите за смъртните случаи от болести на кръвоносната система, респираторни болести и някои типове рак.

Министерството на здравеопазването припомня, че всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане във всеки от 28-те кабинета за консултиране и отричане от тютюнопушенето в районните здравни инспекции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР