За близо 1 млрд. души по света има временни или

...
За близо 1 млрд. души по света има временни или
Коментари Харесай

Огромна част от световната търговия е в застой

За близо 1 милиарда души по света има краткотрайни или цялостни ограничавания за придвижване поради пандемията

Не е изненада, че коронавирусът предизвика новаторското мислене на фирмите, изключително в консервативните промишлености. " Пандемията от ковид оказва доста въздействие по целия свят ", предизвести Фред Смит, изпълнителен шеф на FedEx, при представянето на доклада на компанията за последните три месеца на 17 март. Меко казано, компанията за доставки разгласи, че ще понижи размера на изпълнените поръчки и за първи път отхвърли да даде прогноза за бъдещите облаги. Докато икономистите разискват дали тази криза ще бъде краткотрайна или продължителна, бизнес мениджърите по света към този момент виждат безпорядък. От средата на февруари вирусът е " изтрил " над 23 трлн. $ от финансовите пазари в световен аспект.

Докато държавните управления лимитират придвижването на жителите - в това число огромна част от търговията - в блян да спасят животи, бизнесите, потърпевши от ограниченията против вируса, ще се усилват. Все по-малко хора летят със аероплан, употребяват такси, ядат на открито, резервират хотели, вървят на кино или се събират с другари. Повечето американски и европейски спортни шампионати са прекъснати. Състезанията във Формула 1 също са спрени. Apple и Nike затвориха множеството си магазини отвън Китай. Производителите на коли, измежду които Ford, Toyota и Volkswagen, затварят заводите си в Европа и Америка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Касапницата " ще продължи. Скот Стрингер, финансовият комисар на Ню Йорк, предвижда, че до края на юни хотелите в града ще бъдат на две трети празни. Приходите на затворените заведения за хранене и питейни заведения в града може да спаднат с 80%. Американската хотелиерска асоциация (The American Hotel and Lodging Assosiation) се тормози от криза в хотелиерския бранш, по-голяма от тези след 11 септември 2001 година и рецесията от 2008 година, взети дружно. Morgan Stanley счита, че търговията може да намалее с 60%, защото от ден на ден американски градове се чака да последват образеца на европейските страни и да бъдат сложени под карантина.

Много ще преодолеят рецесията

Много компании ще преодолеят рецесията. Правителствата се втурнаха да обезпечат допустимо най-вече. Англия показа пакет от 330 милиарда паунда (382 милиарда долара) от гаранции за заеми и други финансови тласъци за бизнеса. Американският Федерален запас по-рано съобщи, че ще сътвори ново средство за финансиране, което да обезпечава ликвидност за американските кредитори. Президентът Доналд Тръмп изиска стопански тласъци на стойност над 1 трлн. $, които към този момент надвишават 2 трлн.

Въпреки това някои компании няма да оцелеят. Твърде рано е да се каже сигурно кои бизнеси ще бъдат жертви на рецесията. Ликвидността и бизнес моделът могат обаче да бъдат показателни за това до какъв брой даден бизнес е изложен на риска от криза.

Да вземем да вземем за пример ликвидността. Американските компании дължат 55% от международния нефинансов дълг с падеж до края на 2024 година и 62% от джънк рейтинг дълга съгласно рейтинговата организация S&P Global. Фирмите отвън финансовия бранш в Съединени американски щати ще би трябвало да покрият 394 милиарда $ капиталов дълг и 87 милиарда $ " джънк " дълг (лоши кредити) през тази година; данните за идната година са надлежно 461 милиарда $ и 195 милиарда $. Потенциално проблематичните браншове са строителството (с близо 30 милиарда $ " джънк " заем, изискуем до края на 2021 г.), медиите и развлеченията (35 милиарда долара), енергийният бранш и комуналните услуги (56 милиарда долара).

По-специално петролните компании, които бяха наранени от внезапното рухване на цената на суровината, която на 18 март се намали до 25 $ за барел, най-ниското стойност от близо две десетилетия. Според калкулации на Morgan Stanley средностатистическата проучвателна и/или индустриална компания в бранша се нуждае от минимална цена на петрола 51 $ за барел, с цел да покрие заходите си. Saudi Aramco, най-голямата петролна компания в света, съобщи, че може да понижи финансовите си разноски с 25% тази година. Американската ExxonMobil пък удостовери желанията си за " обилни " съкращения.

Петролните компании не са единствените, които се пробват да понижат разноските си. Много компании изпращат служащите си в отпуск или по-лошо. Норвежката самолетна компания Air Shuttle краткотрайно уволни 90% от своите 10 хиляди чиновници. Marriott International, най-голямата международна хотелска верига, съобщи на 17 март, че ще би трябвало да освободи десетки хиляди служащи.

Някои бизнеси пък побързаха да си обезпечат средства под формата на заем, обезпечени от техните банки. ab InBev, най-големият производител на бира в света, получи револвиращ заем от 9 милиарда $. Boeing, проблематичният производител на самолети, получи 13.8 милиарда $. Carnival Cruise Line се надява да оцелее в рецесията с помощта на заем от 3 млрд $. Компанията за финансови данни Bloomberg счита, че в случай че компаниите в пет огромни бранша (здравеопазване, енергетика, превоз, туризъм и рудодобив) изтеглят 70% от кредитните си линии, а фирмите от останалите браншове употребяват едвам 30% от техните, най-големите американски банки ще би трябвало да обезпечат над 700 милиарда $ на стопанската система.

Бизнес моделите

Втората накърнимост на фирмите с изключение на неналичието на ликвидност поражда от техните бизнес модели. Някои бизнеси, въпреки сполучливи през годините, внезапно започнаха наподобяват много нежни в зората на пандемията. Ако новият iPhone не се продава добре през идните месеци, то Apple може да убеди потребителите да си го закупят на по-късен стадий, само че храната в ресторанта, която ще се скапе, преди да бъде продадена, или анулираните прожекции в киното са доходи, които някои бизнеси ще изгубят вечно.

Това е извънредно неприятна вест за някои браншове като изкуствата, чиито облаги зависят основно от огромни събития, които постоянно се организират един път годишно. В страни като Англия, където страната отделя по-малко финансови запаси за изкуства, казусът може да бъде по-значителен, в сравнение с във Франция, Германия или страните от Персийския залив. Международното ревю на изкуства Art Basel в Хонконг беше анулирано предишния месец. Основното ревю на Art Basel в Швейцария, което би трябвало да бъде намерено на 18 юни, може също да не се организира. Приходите на галериите и артистите, които зависят от такива изложби, е допустимо да спаднат с близо 80%.

Не е изненада, че коронавирусът предизвика новаторското мислене на фирмите, изключително в консервативните промишлености. На 20 март ревюто на Art Basel в Хонконг стартира онлайн със " стаи за гледане " с повече от 231 галерии, съдържащи над 90% от истинската сбирка на изложбата. На " показ " онлайн са изложени над 2000 творби на изкуството на обща стойност 270 млн. $. Кризата унищожава и упоритата обвързаност на холивудските компании към старомодния модел за разпространяване на филми в кината. Universal Pictures даде опцията на потребителите да гледат филмите " Невидимият човек " и " Ема " от у дома в деня на премиерата им по кината. Disney пък пусна известния си анимационен филм Frozen 2 на новата си стрийминг услуга Disney + няколко седмици преди премиерата на кино лентата.

Печелившите в този момент и в бъдеще

Някои компании освен оцеляват на фона на пандемията, само че даже процъфтяват. Супермаркетите се затрудняват с нарасналото търсене на някои артикули заради суматохата. Kimberly Clark и други производители на тоалетна хартия, която доста хора неистово складират, ще получат забележителен подтик. Същото се отнася и за доставчиците на почистващи артикули като Clorox и Purell. Този взрив евентуално няма да продължи дълго. Ранната суматоха неизбежно ще отшуми.

Някои браншове на промишлеността ще се облагодетелстват от обстановката в по-дългосрочен проект. Принуждавайки множеството хора да работят, пазарят и да се забавляват вкъщи, рецесията може да се окаже катализатор за някои онлайн компании. Zoom, Microsoft Teams, Slack, WeChat Work и други платформи за корпоративна връзка се разрастват в резултат на покачвания трафик. Данните на аналитичната компания Sensor Tower сочат, че регистрациите в сходни приложения са се нараснали от 1.4 милиона при започване на януари до 6.7 милиона при започване на март. Проучване на разплащанията във Англия на Barclaycard демонстрира растеж от 12% на абонаментните за развлекателни услуги като Netflix за последните четири седмици до 21 февруари и съвсем 9% растеж в поръчките за храна и покупки онлайн. Amazon разгласи, че ще открие 100 хиляди нови работни места в Съединени американски щати, с цел да се оправи с възходящия брой на поръчки онлайн.

Традиционните магазини, които вложиха в онлайн наличието си и онлайн търговията, също са на облага. Проучване в Съединени американски щати, извършено на 13 март от изследователската компания Gordon Haskett, откри, че всеки трети е пазарувал храна за у дома онлайн за последната седмица, 41% от които вършат това за пръв път. Над половината избират Walmart с помощта на положителния сервиз и бърза доставка на питателните артикули. Във Англия Tesco и Sainsbury изпреварват европейските вериги супермаркети Aldi и Lidl, които са вложили по-малко в онлайн извършването на покупки.

И, несъмнено, всяка компания, която излезе с ваксина или лекуване за ковид, може да чака експоненциален напредък. На фона на срутва на световните пазари цената на акциите на биотехнологичната компания, работеща върху COVID-19, Gilead, се повишават с близо 20% тази година.

Консолидация

Едно от дълготрайните последици от пандемията съвсем несъмнено ще бъде по-нататъшното консолидиране в стопанската система или поглъщането на голям брой дребни бизнеси от по-големи компании. Сегашната рецесия на самолетните компании може да остави небето на всички места, сходно на това над Северна Америка, където няколко огромни компании дават отговор за огромна част от трафика. JPMorgan Chase отбелязва, че американските превозвачи генерират две трети от облагите на самолетните компании в международен мащаб с едвам една пета от международния потенциал. Подобна консолидация наподобява прекомерно евентуална в Европа и Азия.

Компаниите с най-издръжлив бизнес, най-дълбоки джобове и най-дългосрочни капиталови хоризонти могат да набъбнат в допълнение посредством придобивания на компании на ниски цени с помощта на рецесията. Има клюки, че Apple с запас от над 200 милиарда $ може да закупи Disney, чиято цена на акциите е съвсем на половина от януари насам. Уорън Бъфет и неговата Berkshire Hathaway, която разполага с над 128 милиарда $ и дълго се оплакваше от повишените цени на фондовия пазар, най-сетне може да откри договорка или две. След като събраха рекордните 888 милиарда $ предходната година, частните капиталови компании има накъде да се разрастват. Стив Шварцман разгласи по-рано този месец, че дислокацията и страхът, породени от ковид, основават " голяма опция " за Blackstone, която той управлява.

Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век провокира стопански безпорядък, само че също по този начин докара до налагането на нови радикални бизнес модели - от произвеждане на коли и развлечения до козметичните артикули. В бъдеще днешната рецесия също може да докара до възраждането на някои бизнеси, както и до основаването на нови промишлености. Сравненията с това трудно време в международната история не би трябвало да се вършат с лека ръка. Това, че сравненията наподобяват удачни, е просто знак за това какъв брой зле наподобяват нещата сега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР