За Благовеста Пугьова доброволчеството не е нещо ново. Тя стои

...
За Благовеста Пугьова доброволчеството не е нещо ново. Тя стои
Коментари Харесай

Благовеста Пугьова, TimeHeroes: Да дариш време понякога е по-ценно от това да дариш пари

За Благовеста Пугьова доброволчеството не е нещо ново. Тя стои зад фондация " Подарете книга ", с помощта на която стотици доброволци стават ментори на деца, лишени от наставнически грижи. От близо година тя краткотрайно извършва длъжността изпълнителен шеф на TimeHeroes. На 6 май платформата ще връчи за трети път премиите за доброволчество " Героите ". Церемонията ще се състои от 19.00 часа в Sofia Live Club.

Какво прави доброволците герои?

- Същото, което прави и инженера инженер – времето, което е вложил да учи. При доброволците това е времето, което те влагат, с цел да оказват помощ.

Запълва ли доброволческата просвета някаква празнина в обществото? Днес като че ли липсват " огромни " герои.

- Не толкоз. Просто през днешния ден няма огромни революции и герои. Обществото към този момент цени от ден на ден ежедневните герои, които лека-полека трансформират света. Когато бях дребна, смятах, че би трябвало да диря към себе си хора като Левски и си мечтаех да стана сходен човек. Но в един миг виждаш, че за множеството проблеми не е необходим Левски, а хора, които имат емпатия, време и са подготвени да работят.

В какви дела човек може да вложи времето си?

- Много са. Това е смисленото на платформата TimeHeroes - можеш да си избереш какво тъкмо ти харесва. Има дела от всякакво естество - от това да помагаш на хора в непривилегировано положение, до дела, свързани с животните, природата. Но също и фестивали и сходни неща. Всеки може да откри това, което му е належащо и значимо.

Каква е връзката сред корпоративния бизнес и доброволчеството?

- На тази тематика е отдадено едно от събитията в нашата " Седмица на доброволчеството ". Все повече компании се стараят да върнат назад добавена стойност към обществото ни. За доста от тях това е метод да стимулират чиновниците си, като демонстрират, че с изключение на за една бизнес цел, с работата си допринасяш и за избрана идея. Това е метод и компанията, и чиновниците да бъдат обществено виновни. Има компании с ефикасни доброволчески политики, които да вземем за пример дават част от платеното работно време на чиновниците си за доброволчество.

 Благовеста Пугьова
© Георги Кожухаров

Благовеста Пугьова

В каква посока се развива културата на доброволчеството в последните няколко години?

- Погледнато локално се развива добре, намират се от ден на ден и повече доброволци. На картата на света обаче сме доста обратно. Както в международните, по този начин и в европейските ранглисти. Например в класацията World Giving Index 2018 (Charities Aid Foundation) в показателя за дарителство от 145 страни сме на 126-то място. А по даряване на време заемаме 144-то място. Но несъмнено от ден на ден стават хората, които доброволстват и ние ги виждаме с възходящия брой доброволци в TimeHeroes. Все повече младежи виждат, че да имаш тази активност в CV-то ти оказва помощ. Това е метод да мотивираш възпитаници и студенти, които до момента не са се замисляли за сходна опция. Някои организации поставят огромни старания и реализират големи триумфи в набирането на доброволци и съгласно мен няма нищо неприятно за тази цел да се употребяват способи от маркетинга или харизмата на смислените хора, които работят за идеята. В последна сметка по този начин успяваш да окажеш помощ на някого да научи за още един метод да оказва помощ на другите и това е в действителност красиво.

Казахте, че по дарителство България е доста обратно в класациите. Как си обяснявате това?

- В първите години на прехода имаше доста кавги с фондации и неправителствени организации. Аз не съм била задоволително стара, с цел да разбирам по-добре какво се случва, само че в съзнанието ми постоянно е стояло, че фондация е неприятна дума. Българите са станали доста внимателни в това отношение. Самата аз съм виждала това около другата идея, по която работя - " Подарете книга ". Имало е случаи, когато съм търсила спонсорство и хората са ни гледали недовечиво, до момента в който не покажем ясно, че всичко е транспарантно. Докато не споделиш във " Facebook " всичките си доклади да вземем за пример. Затова и топката е в организациите, които би трябвало да бъдат по-открити, с цел да отстранен тази стигма. Много хора също по този начин не осъзнават, че действително видяно даряването на време от време на време е доста по-ценно от даряването на пари.

Какви са персоналните ви дела?

- Основната ми идея е " Подарете книга ". За нея давам огромна част от свободното си време. Фондацията служи като медиатор сред хора, които са доброволци-ментори на деца, лишени от наставнически грижи. Така че най-малко два пъти в месеца вървя в някои от домовете, с които работим. Отделно от това върша безчет доклади, пиша постове във " Facebook " и какво ли още не. Всъщност поемам съвсем едно работно място във фондацията като доброволец.

Защо са значими премиите " Героите " за доброволци на TimeHeroes?

-Ако има награди за спортисти, филми и мениджъри да вземем за пример, още по-необходимо ни е да има награди за положителните каузи край нас. Това е метод да кажем " Ура! " за изключителните образци, вдъхновяващите доброволци и неуморния им дух. И макар че за всеки доброволец насладата от стореното положително стига, това е още един мотив да ги сложим в светлининте на прожекторите и да вдъхновим повече и повече хора да доброволстват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР