За бивш затворник Евгений Пригожин е изминал дълъг път -

...
За бивш затворник Евгений Пригожин е изминал дълъг път -
Коментари Харесай

Какво следва за Русия и Вагнер след предполагаемата смърт на Пригожин?

За някогашен пандизчия Евгений Пригожин е минал дълъг път - управлява златни мини в Централноафриканската република, петролни и газови планове в Сирия, фабрика за тролове в Санкт Петербург и управлява хиляди наемници на няколко континента. Руската страна вкара милиарди в неговата наемническа формация " Вагнер " и Пригожин я използваше, с цел да прави мръсните каузи на Кремъл - било то посредством интервенция в американските избори или опустошение на украински градове.

Сега обаче се оповестява, че Пригожин евентуално е умрял в самолетна злополука. С него са били и други основни фигури в управлението на " Вагнер ", в това число един от нейните създатели Дмитрий Уткин. Ако гибелта им се удостовери това повдига голям брой въпроси за това какво ще стане с бойците на наемническата група? И кой ще прави " мръсната работа " на президента Владимир Путин в бъдеще?

Немското издание " Шпигел " постава тези въпроси в собствен разбор към последните събития. То напомня, че покушението против Пригожин е единствено една от серия стъпки, подхванати от Кремъл против наемническите сили. Малко след проваления въоръжен протест на Пригожин рез юни съветското държавно управление се зае с разформирането на групата. То даде избор на бойците ѝ - да отидат в Беларус или да останат в Русия и да подпишат контракт с Министерството на защитата.

" Доколкото ни е известно, тази акция е значително сполучлива. Много бойци подписаха контракти с Министерството на защитата ", споделя специалистът Александър Габуев от Центъра за Русия и Евразия " Карнеги " в Берлин.

Само част от наемническата армия е отпътувала за Беларус или е била трансферирана в Африка. От повече от 1000 наемници на " Вагнер ", които в началото са били ситуирани в Беларус, към една четвърт са напуснали страната. Много от бойците евентуално са били недоволни от заплащането, което там е било по-ниско, в сравнение с в Украйна.

Други наемнически войски са в подготвеност

Все отново Кремъл разчита изключително доста на наемническа военна мощ и не може елементарно да се откаже от такава. За Путин потреблението на такива бойни елементи постоянно е било преимущество, защото те работят в полза на Кремъл, само че не са част от постоянната войска. По този метод Москва съумява да отхвърли, че разполагала " свои " войски в африканските страни.

След неразбирателството с " Вагнер ", съветското военно министерство работи от месеци, с цел да затегне контрола на други сходни групи. Сред тях е и частната войска Редут, която се бие в Украйна от месеци.

Според известия в съветските медии групировката е почнала активността си от Сирия и е финансирана от олигарха Генадий Тимченко, който поддържа тесни връзки с Кремъл.

Според рускоезичното издание " Новая газета " щабът на " Редут " се намира в Кубинка - град в Московска област, покрай базата на бригада специфични елементи от съветски парашутисти. Редут сега набира наемници през изявления в обществените медии, като преимущество се дава на мъже с към този момент приключено военно образование. Групировката към този момент се пробва да притегли и бойци от " Вагнер " за интервенции в Африка, оповестява основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW).

Какво следва в Африка?

" Вагнер " работи в Африка от 2017 година През последните години Пригожин и хората му съумяха да изградят дребна империя на континента. Те се трансфораха в един тип снабдител на универсални услуги за автократите, предлагайки дезинформация, наемническа мощ и пробутване на непрозрачни бизнес ползи, написа " Шпигел ".

Досега наличието на Русия на континента се основаваше на персоналните контакти, които Пригожин и неговите сътрудници бяха завързали там през годините. Особено забавно е обаче, че даже в месеците след протеста, Кремъл не е прекратил интервенциите на " Вагнер " в Африка, показва изследователката Джулия Станиард от Обсерваторията за проведена престъпност на Глобалната самодейност за Източна и Южна Африка.

" Вагнер продължи да работи в Африка под личната си комерсиална марка и със лични командни структури. Така че това навежда на мисълта, че съветската страна или не е била в положение, или не е желала да ги в профил от там ", показва тя.

Сега Москва евентуално ще се стреми да резервира наличието си страните, в които е била мощно подвластна от " Вагнер ", споделя Станиард. Въпросът обаче е под каква форма ще стане това и под чие управление.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР