>За българските меломани 2018 се превърна в годината на Пендачанска

...
>За българските меломани 2018 се превърна в годината на Пендачанска
Коментари Харесай

Музикалното Варненско лято“ в звезден ореол

>
За българските меломани 2018 се трансформира в годината на Пендачанска – родната дива, която е във върхова креативна форма, и шества по сцените на великите оперни театри, прави голям жест към родната аудитория с двата огромни концерта в София и Варна. В последните сезони Пендачанска пее в Байерише Щатсопер в Мюнхен, Щатсопер Берлин, Дойче Опер Берлин, Ла Моне Брюксел, Щатсопер Виена, Копенхаген, Лион, Торонто, Театро Сан Карло Неапол, Екс ан Прованс, Театер ан дер Вийн, Театро Реал Мадрид, Хамбург, Санта Фе, Токио, Варшава, Баден Баден, Тулон, Авиньон и в Болшой Театър в Москва. Открита от Гена Димитрова още на 17 години, в своя 30-годишен креативен път българската прима създава извънредно разнороден репетроар от 70 функции, който стъпва на удивително необятния й вокален диапазон. Тя получава възторженостите на публиката и на рецензията и за осъществяванията си на партии от предкласиката (Попея, Агрипина) до музиката на ХХ век (Саломе, Кризотемис, Славеят), от белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет I, Травиата, Еболи) до Бетховен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен). Работи със знакови диригенти като Рикардо Шайи, Шарл Дютоа, Адам Фишер, Нело Санти, Бруно Кампанела, Айвър Болтън, Рене Якобс, Марк Минковски, Владимир Спиваков и е била режисирана от режисьори като Сър Джонатан Милър, Лука Ронкони, Клаус Гут, Дамиано Микелето. Един от най-признатите гласове на нашето време, Пендачанска е притежател на редица оценки, измежду които - BBC Music Magazine Award, Gramophone`s Editor Choice, две номинации за Грами за най-хубав типичен албум и най-хубав оперен запис.

Билетите за концерта на Александрина Пендачанска са в продажба от Билетния център на ФКЦ.

Ара Маликян – това е огромната звезда, която ще постави бравурния край на Международния музикален фестивал " Варненско лято ". Гастролът на международно известния цигулар и гений с легендарен нюанс е по покана на Община Варна и AGBU-Общоарменския благотворителен съюз Парекордзаган.

Ара Маликян ще излезе в Зала " Конгресна “ на Двореца на културата и спорта на 2 ноември от 20 ч. със своя доста персонален план " Невероятната история на една цигулка ". Ценителите ще съпреживеят дружно с прочувствения виртуоз композициите от 25-ия му албум, в който основен воин е неповторимата цигулка, сътворена в Модена, Италия. Пристигнала при дребния Ара, когато той е единствено на 3 години, тя остава с него и до през днешния ден.

Тогава татко му – също цигулар, към този момент го е научил да свири на цигулка и му подарява италианския инструмент. Останалото е история. Тази история Ара ще опише във Варна дружно с група изключителни музиканти в своя изразителен кросоувър план.

Ара Маликян е роден през 1968 година в Бейрут, Ливан. Баща му е арменец, умел цигулар, от който Ара в началото се учи да свири ливанска музика. На 12 години Ара към този момент е изработил своята цигулкова техника по този начин, че на 15 става най-младият студент в музикалното учебно заведение в Хановер, където е особено поканен със стипендия от немското държавно управление. Ара продължава образованието си в Лондон, получава своите незабравими уроци, определящи пътя му в международната музика, от педагози като Франко Гули, Руджеро Ричи, Иври Гитлис и членовете на Alban Berg квартет.

След довеждане докрай на образованието си ливанецът с арменска кръв избира Испания с нейния южен характер и гостолюбив климат. Популярността и триумфите към този момент са факт и гениалният реализатор концертира, записва саундтракове към филми на Педро Алмодовар, работи с паметната испанска група " Чамбао ".

Едва ли има фен по света, който да е останал  безучастен пред  този ослепителен и многопластов гений. Стилът му е изява на богата психика, истинска изява и нужната доза провокация, с която интерпретира класиката. Неговите качества на актьор са потвърдени в умеенето му да сервира своя персонална трактовка на познатите произведения, наситена с мощен прочувствен заряд.

Ара свири главозамайващо както класика, по този начин и музика на разнообразни култури - арабска и еврейска от Близкия изток, циганска и Klezmer от Централна Европа, танго от Аржентина и фламенко Испания. Експресивен и неотразим, Ара концертира във всички световноизвестни театри  - солово или със симфоничен оркестър, все още е и концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

Екстраординарният талант, както го назовават, е продал 100 хиляди копия от своя албум с " Четирите годишни времена " на Вивалди. Особено известен става с осъществяванията на сонатите на Шуман и с концерта си с фламенко китариста Хосе Луис Монтен, с който предизвика бурни полемики за нормите в света на класическата музика.

Ара Маликян е притежател на голям брой високи призове, измежду които са първите награди " Феликс Менделсон " в  Берлин, " Пабло Сарасате ", Испания, " Николо Паганини " в Генуа, " Родолфо Липицер " в Гориция, Италия и други.

Досега Ара е гостувал единствено един път в България – през февруари 2017 в Зала 1 на НДК в София. Концертът на 2 ноември от 20 ч. в зала " Конгресна " на Двореца на културата и спорта е първото му посещение във Варна.

Първите билети за концерта във Варна са на промоционални цени и са в продажба в системата на Eventim в цялата страна, на касата на Двореца на културата и спорта, на касата на Фестивалния и конгресен център.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР