За България са предвидени едни от най-големите суми от Фонда

...
За България са предвидени едни от най-големите суми от Фонда
Коментари Харесай

България е с една от най-големите помощи от Фонда на ЕС спрямо БВП-то 

За България са планувани едни от най-големите суми от Фонда на Европейски Съюз за КОВИД-19 по отношение на Брутният вътрешен продукт - 19,3%, или 15 милиарда евро. От тях би трябвало да връщаме 3,3 милиарда в границите на доста дълъг интервал - към 30 години, а останалите са под формата на грантове. Това съобщи в ефира на Нова телевизия евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. 

И посочи, че по-голям % от нас може да вземе само Хърватия - 20% от Брутният вътрешен продукт. Сумата обаче не се дефинира от броя на болни или умряли от вируса, а от положението на стопанската система. Изказването му идва ден след като Европейската комисия предложи основаването на фонд за възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз след пандемията от ковид в размер на 750 милиарда евро. 

Запитан от кое място е по-добре да си помогне България – от този възможен заем от 3,3 милиарда евро от Европейски Съюз, или от този до 10 милиарда, утвърден от Народното събрание, Емил Радев съобщи, че чака Европа да контракти по-изгодни условия. Трябва обаче да се види защо тъкмо ще могат да се употребяват тези средства, тъй като целите са кохезионната политика, доближаването, дигитализацията, зелената договорка.

" Ние имаме и вътрешни национални цели. Трябва да се одобри европейският бюджет и да се утвърди новия фонд, да станат ясни всички условия, оттова нататък финансистите ще преценят от кое място е по-изгодно ", съобщи Радев. 

" Парите от Европа постоянно са обвързани с промени ", разяснява евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк. Например с тези средства може да се построи новата детска болница в София. Приоритетни сфери в Европа с изключение на опазването на здравето са дигитализацията, защото Европейски Съюз осъзнава, че изостава, както и Зелената договорка и България би трябвало да предприеме още стъпки в тези направления.

Кючюк изясни, че Европейски Съюз е постигнал баланс сред даването на заеми и грантове на страните-членки, защото имало разнообразни отзиви по въпроса. 

" Европейска комисия се пробва да откри компромис, по тази причина предлага грантова скица под формата на 500 милиарда, които би трябвало да бъдат взети от финансовите пазари. За първи път Европейски Съюз излиза на финансовите пазари, разчитайки на работещата си стопанска система и високия си рейтинг. И ще раздава и 250 милиарда под формата на заеми. Няма да бъдат лесни договарянията, в никакъв случай не са били лесни. Идеята е още от януари 2021 година бизнесът, общините, районните управляващи и държавите-членки да се възползват ", изясни Илхан Кючюк.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР