За България са предвидени едни от най-големите суми от фонда

...
За България са предвидени едни от най-големите суми от фонда
Коментари Харесай

За България са предвидени едни от най-големите суми за борба с коронавируса

 За България са планувани едни от най-големите суми от фонда на Европейски Съюз за COVID-19 по отношение на Брутният вътрешен продукт - 19,3%, или 15 милиарда евро. От тях би трябвало да връщаме 3,3 милиарда в границите на доста дълъг интервал - към 30 години, а останалите са под формата на грантове. Това сподели евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в ефира на " Нова телевизия ".

По-голям % от нас може да вземе само Хърватия - 20% от Брутният вътрешен продукт. Сумата не се дефинира от броя на болни или умряли от вируса, а от положението на стопанската система. Парите от Европа постоянно са обвързани с промени, разясни евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк.

Например с тези средства може да се построи новата детска болница в София. Приоритетни сфери в Европа с изключение на опазването на здравето са дигитализацията, защото Европейски Съюз осъзнава, че изостава, както и зелената договорка и България би трябвало да предприеме още стъпки в тези направления.

Кючюк изясни, че Европейски Съюз е постигнал баланс сред даването на заеми и грантове на страните-членки, защото имало разнообразни отзиви по въпроса. Грантовата скица е 500 милиарда евро. Европейски Съюз излиза и на финансовите пазари и въз основата на това ще раздадеи 250 милиарда евро заеми, двете неща вървят редом.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР