За България, Румъния, Сърбия и други пазари в Югоизточна Европа

...
За България, Румъния, Сърбия и други пазари в Югоизточна Европа
Коментари Харесай

Пазарният тест за LNG терминала в Александруполис навлезе в ключов етап

За България, Румъния, Сърбия и други пазари в Югоизточна Европа планът ще придвижва газ по строящия се интерконектор Гърция-България.

Гръцката компания " Газтрейд " стартира втората фаза на пазарния тест на терминала за полутечен газ (LNG) край Александруполис, оповестиха от компанията. Тестът е с обвързващ темперамент за запазване на потенциал, като фирмите, които към този момент са показали интерес в първата фаза, имат право да подадат обвързващи предложения. Крайният период за присъединяване е 24 февруари 2020 година

Това е основен стадий от реализацията на този план, защото действително ще покаже каква е икономическата употребява от него. И при задоволително обвързващи предложения ще може да стартира и същинското строителството на терминала.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заявка

Интересът към първата фаза на теста, която продължи до 31 декември, бе голям. Общо 20 компании обявиха необвързващ интерес към резервирането на 12.2 милиарда куб. метра. Това е над два пъти повече от заложения механически потенциал на терминала, който е 5.5 милиарда куб. м годишно.

По този мотив изпълнителният шеф на " Газтрейд " Константинос Спиропулос разяснява, че това е " основна стъпка към осъществяването на плана и най-много към възстановяване на енергийните позиции и диверсификацията на енергийните доставки на Гърция, България и целия район на Югоизточна Европа ".

Очаквания

Гръцката " Газтрейд " чака и в този момент да получи обвързващи предложения от необятен кръг от участниците, в това число, електроснабдителни сдружения, други крайни консуматори, газоразпределителни компании и търговци.

Следващите стъпки по плана включват осъществяване на процедура за систематизиране на потенциала на терминала под надзора на гръцкия регулаторен орган РАЕ.

Българска диря

Как ще премине пробата за запазване на потенциал е значимо и за България. Преди дни бе взето решение държавната компания " Булгартрансгаз " да придобие 20% дял в плана, от който се възнамерява да се зарежда и междусистемната газва връзка България - Гърция.

Решението за присъединяване на България бе взето на предишното съвещание на Министерския съвет, откъдето обаче не прецизираха, какъв брой ще платим за това. Самият план коства 370 млн. евро, като българската част се пресмята на 74 млн. евро. Според държавни планове, представени от mediapool.bg обаче, влизането ни в терминала ще излезе не повече от 30 млн. евро, защото част от разноските по плана ще бъдат покрите посредством безплатно европейско финансиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР