За България решението е без значение, тъй като днес изтича

...
За България решението е без значение, тъй като днес изтича
Коментари Харесай

Путин капитулира с газа, вече приема плащания в евро и долари

За България решението е без значение, защото през днешния ден изтича договорът на " Булгаргаз " с " Газпром " и доставките за декември са завършили. За януари към този момент няма задължения за съветски доставки. Спот пазарите реагираха незабавно на тази вест и нидерландският TTF се намали внезапно - с 20% до 63 евро/МВтч Възможно е някои частни компании в Европейски Съюз да се възползват от смяната и да възобновят връзките си с " Газпром "
Късно вечерта на 30 декември съветският президент Владимир Путин е издал нов декрет, с който се позволяват разплащания в задгранична валута с купувачи от вражески страни за доставки на съветски газ. Това на процедура значи, че Москва капитулира във връзка с газа и изпитва остра потребност от пари.

Сред аргументите за тази обстановка сигурно е фактът, че газовото оръжия на Русия към този момент не работи. През годината Европейски Съюз съумя да се оправи с различните доставки и да изпълни хранилищата си на най-много, като в същото време понижи с 20% потреблението на газ. Така тази зима не се чака рецесия с обезпечаването на газ, цените на суровината се успокояват (70-80 евро/мВтч за януари, при над 330 евро през август). В същото време съветският газ към този момент образува под 9% на европейския пазар и мъчно намира други клиенти в такива размери. Което оставя " Газпром " без свежи доходи.

Реклама
По всичко проличава, че с новия ход Путин желае да откри нови клиенти в Европа (или да си върне някои стари), които ще могат да купуват газа във валута, без да нарушават глобите на Брюксел. Подобни сигнали могат да се прочетат в монументалния спад на борсовите цени на природния газ след решението на Путин.

За България обаче всичко това е без значение, защото през днешния ден изтича договорът на " Булгаргаз " с " Газпром " и действително доставките за декември са завършили. За януари към този момент няма задължения за съветски доставки. Друг е въпросът дали и по какъв начин ще се реши въпросът с неизвърешните от руснаците доставки през миналите 8 месеца на 2022 година
Какво тъкмо е решил Путин
Според " " съветският президент е направил промени в предходния си от края на март, който вкара. Тогава " Газпром " издаде инструкция за конвертиране на договорите в рубли за вражески настроени страни.

Промяната планува разплащанията сред съветски снабдител и задграничен покупател при събиране на дълг от купувача или погасяване на дълга по контракта за доставка на природен газ да могат да се правят в задгранична валута, като се употребява специфична сметка на съветския снабдител.
Реклама
" Открива се специфична сметка за съветския снабдител в задгранична валута, посочена в контракта за доставка на природен газ ", се споделя в документа.

Плащането ще се смята за осъществено сега на постъпване на средствата в специфичната сметка, а не както беше до момента - след превалутиране в рубли. Казва се обаче, че погасяването на дълга не е причина съветският снабдител да възобнови доставките, в случай че задграничният покупател не съблюдава съответната процедура.

Възможно е някои частни компании в Европейски Съюз да се възползват от смяната и да възобновят връзките си с " Газпром ", изключително в случай че цените на газа са конкурентни.

Показателно е обаче, че спот пазарите реагираха незабавно на тази вест и нидерландският TTF се намали внезапно (с 20%). Така от съвсем 80 евро/мВтч борсата затвори за новогодишните празници на цена от 63 евро/МВтч - най-ниското равнище от началото на войната в Украйна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР