За България остава основен приоритет присъединяването към Шенгенското пространство, потвърди

...
За България остава основен приоритет присъединяването към Шенгенското пространство, потвърди
Коментари Харесай

Гълъб Донев: За България остава основен приоритет присъединяването към Шенген


За България остава главен приоритет присъединението към Шенгенското пространство, удостовери след срещата си федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер служебният министър председател Гълъб Донев. 

 Австрийският канцлер Карл Нехамер и служебният министър председател Гълъб Донев разговаряха в Министерски съвет - 23 януари 2023 година

" Бих желал да потвърдя, че за България остава главен приоритет присъединението към Шенгенското пространство. Надявам се, че днешното посещаване ще способства за това и ще бъде един значим подтик за България, Австрия и целия Европейски Съюз. Приемането на България в Шенген ще обезпечи по-силно икономическо съдействие, само че също по този начин и по-добра отбрана на външните граници и това още веднъж е в интерес за всички ".

Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев след срещата с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер в Министерския съвет:

" В тази връзка приветстваме проекта за деяние, който имахме опцията да обсъждаме през тези няколко дни. Този проект за деяние ще способства за попречване на незаконната миграция в Европейски Съюз и без подозрение ще укрепи още повече съдействието сред нашите две страни в тази значима за нас област ", означи Донев и добави, че България преглежда Австрия като обичаен стопански сътрудник.

" България и Австрия са близки страни, които се свързват с надълбоко другарство ", означи федералният канцлер на Австрия.

Карл Нехамер уточни, че австрийски предприятия са извънредно мощно стопански показани тук в България, а българският пазар на труда и като цяло страната ни е доста забавна дестинация за австрийските компании.

По въпроса за Шенген Нехамер разяснява:

" Има проблеми в Шенгенското пространство и ние желаеме да обърнем внимание на това. Когато става въпрос за разширение на Шенгенското пространство с още една външна граница, би трябвало тези граници да бъдат надеждно предпазени. От 2015 година е реалност, че Федерална Република Германия управлява границите с Австрия. Чехия управлява също своите граници. За първи път в своята история Чехия управлява своята граница със Словакия. На австрийско-словашката и на словенската граница също има граничен надзор, а ние приказваме за разширението на Шенген ". 

И още: " В една страна като Австрия, която се явява вътрешна за Шенгенското пространство, имаме над 100 хиляди молби за даване на леговище. От тях 75 хиляди са подадени за първи път. Това значи, че тези мигранти, които са подали молба за леговище за първи път в Австрия, са минали през други страни. Ние имаме проблем, който може да бъде решен единствено с общи старания. Тук става въпрос за проведена престъпност, за трафик на опиати и на хора. Това е повода, заради която водим тази полемика. Австрия постоянно е казвала, че в никакъв случай няма да изостави нито България, нито Румъния по пътя им за присъединението ". 

Австрийския канцлер посочи, че отбраната на външната граница би трябвало да бъде на напред във времето за целия Европейски съюз:

" Ние сме изцяло наясно каква е натовареността на българските гранични служби. За България това е извънредно тежко и коства старания. Трябва от Комисията да бъдат отпуснати и повече средства за отбрана на външната граница ", сподели още той. 

Нехамер удостовери казаното по-рано през днешния ден, че са необходими 2 милиарда евро, които да бъдат вложени в подсилването отбраната на границата ни.

" Надяваме се да получим поддръжка от Комисията, тъй като става въпрос за взаимност. Защитата на българската външна граница значи и отбрана на австрийската граница ", разяснява още той след срещата си с българския министър председател. Австрийският канцлер акцентира, че България извършва прецизно своите задания. Ние ще намерим дружно решение. Имаме да вършим още доста дружно, само че ние по тази причина сме сътрудници – да можем да приказваме намерено за проблемите и да ги решаваме дружно, разяснява Нехамер.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев и федералният канцлер на Австрия, който е на работно посещаване в България по покана на българската страна, посетиха Регионална дирекция " Гранична полиция " в Елхово, където е ситуиран Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница. В делегацията, водена от канцлера, е и федералният министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР