За България няма смисъл валутният борд да бъде премахнат преди

...
За България няма смисъл валутният борд да бъде премахнат преди
Коментари Харесай

Експерт: Няма смисъл от премахване на валутния борд преди влизането ни в Еврозоната

За България няма смисъл валутният ръб да бъде отстранен преди присъединението към Еврозоната. Все отново, в случай че влизането на страната във валутния съюз се забави, ще има смисъл от прекосяването към самостоятелна парична политика. Това счита икономистът проф. Ганчо Ганчев.

" Премахването на валутния ръб би могло да се случи по два метода - посредством прекосяването към парично-кредитна политика и плаващ валутен курс по образеца на Чехия, Унгария, Полша и Румъния или посредством присъединение към Еврозоната ", изяснява специалистът в изявление за BloombergTV България.

" Основната спънка на валутния ръб е, че страната по-трудно се приспособява към вътрешните и външни шокове ", споделя той.

" Икономическият напредък се характеризира с по-големи съмнения на покачването и свиването на брутния вътрешен артикул ", добавя икономистът той.

Що се отнася до концепцията за въвеждането на диференцирана ставка по Данък добавена стойност за някои артикули, Ганчев разяснява:

" По-добре да понижим ставката, особено за храните и медикаментите. Практиката демонстрира, че при подобаващ механизъм за събиране на налога, това няма значително негативно отблясъци върху приходите на бюджета. ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР