За България Египет е потенциален доставчик на природен газ и

...
За България Египет е потенциален доставчик на природен газ и
Коментари Харесай

Борисов: Египет е потенциален доставчик на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър


За България Египет е евентуален снабдител на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия план сред Египет, Гърция и Кипър. Това сподели министър ръководителят Бойко Борисов при срещата си в Кайро с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. Министър-председателят подчертава върху енергетиката като една от сферите, в която страната ни има предпочитание разговорът да се задълбочи.

Задълбочаване на двустранното съдействие би могло да се търси и по линия на земеделието, превоза и туризма.

Египет е измежду постоянните търговски сътрудници на България в региона на Близкия изток и Африканския континент. От съвместен интерес е да работим за още по-голямо активизиране на двустранния разговор в търговско-икономическата област. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Кайро с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

Премиерът Борисов посочи, че стокообменът сред България и Египет бележи устойчива наклонност към повишаване, като за предходната година е надвишил 1 милиарда щ.д. Същевременно съгласно българския министър-председател е налице към момента необработен капацитет и страната ни поставя старания за в допълнение стимулиране на съдействието. Премиерът Борисов означи нуждата от набелязване на стъпки, тъй че да се оползотворят опциите за разширение на вложенията. По думите му би било добре да се обмисли подновяването на активността на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо съдействие.

България преглежда Египет като страна с основна роля за постигането на непоклатимост в района на Близкия изток и Африка – проблематика, която по думите на Борисов има отношение както към българската национална сигурност, по този начин и към процесите в Европа. Министър-председателят сподели още, че битката с тероризма, екстремизма и радикализацията е обща идея за България и Египет. Страната ни е заинтригувана и от развиването на двустранните връзки в областта на правоприлагането, контра-тероризма, битката против трансграничната проведена престъпност и трафика на хора.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари за гостоприемството. Изрази също по този начин убеденост, че след срещата с президента на Египет в границите на 73-ата сесия на Оценка за съвместимост Организация на обединените нации през предишния месец и след актуалната аудиенция в Кайро, градивният разговор ще продължи и отсега нататък по значими за двете страни тематики от двустранен и районен темперамент.

В рамките на брифинга след срещата Борисов обърна внимание на идентичното отношение на двете страни към етническата приемливост.

Българският министър председател посочи сферите, които имат капацитета да бъдат „ мостове “ на съдействие сред двете страни – образованието и науката, осведомителните технологии и нововъведенията. Борисов означи и готовността на египетската страна да се направи университет, който да може да поеме това, което нашите университети, учебни заведения и Българска академия на науките основават.

По време на срещата, съгласно Болисов е контрактувано да се засилва работата на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо съдействие, както и работата на отрасловите министри точно в сферите от съвместен интерес, измежду които са също опазването на здравето, строителството и туризма. „ Запознах президента с опциите на България, на Балканите, за създаване на хранителни хъбове. Можем да осигурим доста повече издръжка за местата, където хората живеят в Африка в огромна беднотия “, добави министър председателят Борисов.

Българският министър-председател подчертава още върху съдействие в битката с миграцията, с противозаконния експорт на културно-исторически полезности, с транснационалната престъпност, в областта на сигурността и битката с тероризма.

Премиерът Борисов благодари за изключителното гостолюбие и означи смисъла на програмата на президента Ас-Сиси за това Египет да бъде постоянна, сигурна и безвредна страна, тъй че да се усили туристическия поток. Министър-председателят съобщи на египетския президент поздрави от името на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, като означи, че се приготвя Срещата ЕС-Египет през февруари. По думите на Борисов актуалната аудиенция е извънредно навременна на фона на световното решение на Европейски Съюз да работи все по-близо с Египет.

Благодаря на България, че дава опция гласът на Египет да доближи до Европейски Съюз и да се чуе посланието, че Египет е значим фактор на непоклатимост в района, означи от своя страна президентът Абдел Фаттах Ас-Сиси. Той изрази вяра, че Смесената комисия за икономическо, научно и техническо съдействие ще се събере още при започване на идната година. „ Разговорите ни протекоха прелестна атмосфера “, означи египетският президент и добави, че са били наранени редица тематики като миграцията и трансграничната престъпност.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР