За България е от голямо значение да разнообрази енергийните си

...
За България е от голямо значение да разнообрази енергийните си
Коментари Харесай

Американският посланик: Щатските ТЕЦ-ове бяха изградени, за да влезе България в ЕС

За България е от огромно значение да разнообрази енергийните си източници. Това е въпрос на национална и енергийна сигурност, както и на цена. Причината силата тук да коства скъпо е, че съвсем цялата идва от един източник – Русия. Това е основата на европейската енергийна политика и ние я поддържаме. Има ли монопол - цените са високи. Има ли конкуренция – спадат, заяви американският дипломат Ерик Рубин в изявление за предаването " Панорама "  на Българска национална телевизия. 

Важно е всеки да помни, че щатските ТЕЦ-ове бяха построени, с цел да влезе България в Европейски Съюз. България трябваше да затвори остарели руски реактори в Козлодуй, което я оставяше с сериозен дефицит на електричество. Тези американски компании подписаха контракти с тогавашното българско държавно управление, с цел да заместят спрените реактори. България не би влезнала в Европейски Съюз без тези две американски централи. Да не забравяме това! Техният ток не е най-евтиният, само че не е и най-скъпият, сподели Рубин.

В последна сметка, има единодушие, че въглищата не са решение за бъдещето. Но и че преходът би трябвало да става гладко, както на всички места, в това число в Европейски Съюз. Тези централи са доста чисти. Заедно с мините обезпечават претовареност за хиляди българи, с положителни заплати. Подпомагат локалните общности. Енергията е надеждна. Да забележим позитивното. И да помним, че тези компании имат контракти с българското държавно управление, които би трябвало да се съблюдават. Компаниите обаче обявиха подготвеност за предоговаряне. Решението отсега нататък е разговор сред фирмите и държавното управление. Спазване на договорите, само че и еластичност! Ако са нужни промени, централите ясно са декларирали готовността си, заяви американският дипломат.

За сделката за изтребителите F-16 Рубин разяснява, че Съединени американски щати се отнасят към България като към съдружник: " От самото начало това са междуправителствени договаряния. Не е комерсиална продажба. Фокусът бе да подпомогнем България в модернизацията на защитата. Българските Военновъздушни сили да станат съвременни, съвместими с НАТО. Американското и българското държавно управление дружно да напредват в договорката. Продажбата на 8 изтребители не е толкоз огромна договорка като бизнес, колкото е значима за модернизацията на българската защита. "

Понякога ме тормози за жал широкоразпространеният подправен роман, че Съединени американски щати не са ангажирани. Че американците не влагат тук. Че към този момент не сме по този начин отдадени на нашия съюз с България. Това просто не е правилно! Само вижте многочислените нови американски бизнес вложения, задълбочаващите се връзки в защитата и сигурността, подобряването на енергийните връзки, контактите сред хората. Ето, обявихме разширението на програмата за продан Фулбрайт. Без да встъпвам в детайлности, мисля, че някои други страни популяризират това изказване. И моята работа е да демонстрирам с обстоятелства за какво не е истина, сподели още американският дипломат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР