За България бъдещето са възрастните хора от гледна точка на

...
За България бъдещето са възрастните хора от гледна точка на
Коментари Харесай

Иван Нейков: Увеличаването на възрастта на една нация не е катастрофа

За България бъдещето са възрастните хора от позиция на статистиката и обществото ни стартира да приема тази обстановка като злополука, само че увеличението на възрастта на една нация не е злополука , съобщи шефът на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков на конференцията " Български гласове за Европа: обществени проблеми и благоприятни условия за решаването им ", която се организира в пресклуба на Българската телеграфна организация в Пазарджик. Това е петата полемика, проведена от Агенцията, в границите на самодейността на Българска телеграфна агенция " Български гласове за Европа ", в партньорство с Европейския парламент. Форумът бе открит от евродепутатът Атидже Алиева-Вели, регионалният шеф на Пазарджик Иван Васев и заместник-генералният шеф на Българска телеграфна агенция Евгения Друмева, която е модератор на събитието.

От Балканския институт разгледахме в дълбочина този въпрос, като взехме решение да забележим ние ли сме най-възрастната нация, събрахме информация, резултатите сочат, че по-зле от нас като междинна възраст на нацията са Япония, Германия, Швеция и Италия, ние сме на пето място в света , добави Нейков. По думите му и четирите страни, които са преди нас, са измежду групата Г-20, това е елитът на човешката цивилизация. " Увеличаването на възрастта на една нация не е злополука ", съобщи специалистът.

Той напомни, че Балканският институт по труда и обществената политика упорства за въвеждането на нов застрахователен риск у нас - дълготрайната грижа. По думите на Нейков, в България има актуален модел на обществено обезпечаване с множеството от актуалните опасности, само че нямаме риск, който се е появил към преди 40 години и се назовава дълготрайна грижа. " В живота на един човек може да пристигна миг, в който той самичък към този момент не може да се грижи за себе си и в този миг най-развитите индустриални страни споделят, че не е задоволително единствено пенсия да му се дава, а да има необятен кръг услуги, с които той да се почувства пълностоен, да живее първокласен живот. Именно в това се състои този нов застрахователен риск - в случай че човек е обезпечен, системата му дава грижата, от която той има потребност. Тя финансира услугите, от които се нуждаеш за първокласен и несамотен живот - обществени, здравни, такива за превъзмогване на обществената изолираност.

" Системата може да ти обезпечи човек, който да ти прочете вестник, да си поприказваш с някого ", добави Нейков.

С въвеждането на този нов застрахователен риск освен се усъвършенства качеството на живот на възрастните хора, само че се основават нови работни места, нови обществени услуги. " Абсолютно наложително е от на следващия ден да стартира законодателна и управническа активност за въвеждането на този застрахователен риск, който ще сътвори доста разнообразни работни места, а рискът ще подсигурява и финансирането на тази активност през солидарната осигурителна система ", добави Нейков.

Той уточни, че предизвикателство е и основаването на съответна настояща обществена статистика в България по общини, по области, райони за другите потребности там. Може да се вкара система от 360 знаци, а група от хора да попълнят настояща статистика по всеки от тях, с цел да се вземат верните управнически решения на равнище община, област, обществено подкрепяне и т.н Само по този начин решенията ще бъдат правилни, сподели Иван Нейков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР