За българина празниците почти винаги са свързани с не малко

...
За българина празниците почти винаги са свързани с не малко
Коментари Харесай

Внимавайте с напитките по празниците! Ето кои са най-токсичните комбинации

За българина празниците съвсем постоянно са свързани с не малко количество храна и питиета, само че има избрани опасности за здравето ни поради преяждане и несъразмерна консумация на алкохол или други субстанции.

 

Младите хора употребяват и други вещества, а освен алкохол, акцентира Нейкова пред Българска телеграфна агенция.

 

Усвояването на алкохола стартира още в устната празнина, тъй че 10 мин. след изпиването на алкохолна напитка, в кръвта ни към този момент има алкохол, уточни тя.  

          

Доц. Нейкова посъветва родителите да извърнат внимание на дребните деца, изключително през идните празнични дни, какви и какъв брой подсладени питиета пият, тъй като подсладителите са поливалентни алкохоли, които не провокират алкохолно отравяне, а въздействат върху гастроинтестиналния тракт и водят до отичане, до диария и други отрицателни резултати.

 

Грешка е празникът да стартира с високоградусов алкохол

 

Грешката, която прави българинът, е консумация на високоградусови напитки още при започване на празника, уточни доцент Нейкова. В страните от Западна Европа хората стартират с напитка, която е с доста по-нисък градус, а високоградусовият алкохол остава за най-после, когато стомахът е цялостен с храна.

 

При цялостен корем високоградусовият алкохол се свързва с питателните субстанции и не се доближава до сериозен резултат на напиване. Алкохолните питиета, употребявани от българите, не всеки път са съобразени с мезето, означи доцент Нейкова. По думите ѝ е мощно целесъобразно мезето да се състои от кашкавал, сирена, филе.

 

Алкохол на гладно и алкохол с газирани напитки 

 

Алкохол, употребяван на гладно, работи прекомерно неприятно, добави лекарят. Когато се пие бързо, липсва белтъчна или мазнинна храна, водоразтворимостта на алкохола му разрешава доста бързо да бъде усвоен от организма. Усвояването на алкохола стартира още в устната празнина, тъй че 10 мин. след използването на напитката, в кръвта ни към този момент има алкохол и това е обвързвано точно с тази негова водоразтворимост, добави доцент Нейкова.

 

Не поучавам да се подвигат наздравици на празен корем, както нормално вършат младежите, добави тя. Другото, което води до бързо асимилиране на алкохола и не се предлага за никого, е потреблението му с газирани питиета или с подсладени сокове, сподели още доцент Нейкова. По думите ѝ алкохолът се пие с доста вода.

 

Пиенето поредно на друг тип алкохол не е желателно поради другия му генезис. Би могло деликатно да се пие алкохол, създаден от една просвета – да вземем за пример грозде, от което са направени виното и ракията. Смесването на вино, имащо гроздов генезис, с уиски или коняк, в които се съдържат други субстанции, може да докара до доста тежък махмурлук.

 

На идната заран човек може да се разсъни с доста мощно главоболие, с изнемощялост, в това число може да има и болежка в мускулите, защото те страдат от неналичието на глюкоза и от неналичието на вода, нужна за обменните процеси в клетките, сподели още доцент Нейкова. 

 

Въздействие на алкохола 

 

Жените се опияняват по-бързо спрямо мъжете. Дори при еднакъв човек, според от прочувственото му положение, равнището на отмалялост, количеството сън, възможни соматични проблеми, в разнообразни моменти едно и също количество алкохол би имало разнообразни резултати.

 

Ензимът алкохолдехидрогеназа, който главно дава отговор за преработката на алкохола в организма, е самостоятелен за всеки човек. Преработката на алкохола е обвързвана с генетичната предразположеност на всеки човек, както и с „ опитността “ на организма. Един 60-годишен организъм е по-трениран спрямо 20-годишен при изпиване на едно и също количество алкохол, сподели още доцент Нейкова.

 

Алкохолът влияе върху централната нервна система, където има възбуждащи и задържащи резултати. В началото е радостно и към момента личното държание е следено. В идващия стадий, при по-голямо количество изпит алкохол, човек губи надзор върху държанието си и може да стане още по-весел или свадлив и нападателен. Това, обаче, по-скоро е обвързвано с личностната ни характерност, а тя не се дефинира от поетото количество алкохол, добави доцент Нейкова.

 

Възможно е при пиянство на алкохол да се предизвикат разнообразни прояви и самоконтролът да се занижи. Поговорката, че след пиянство на алкохол „ човек става себе си “, е вярна. Загубата на надзор върху личното държание понижава опцията за сдържаност и за действителна оценка, а незначителни обстановки може да наподобяват провокиращи. Злоупотребилите с алкохол не реагират съответно на околната обстановка.

 

Загубата на мемоари е форма на остра интоксикация, само че има и пациенти със заличени мемоари и при малко количество изпит алкохол. При еднакъв субект една и съща доза алкохол може да има разнообразни резултати според от моментното му положение.

 

На идната заран

 

Твърдението, че пиенето на вода на идната заран води до ново опияняване, не е правилно, сподели доцент Нейкова. По думите ѝ препилите с алкохол би трябвало да пият доста вода. Бирата не е доста положително средство за преодоляване на махмурлука, защото тя също съдържа алкохол, който още веднъж продължава да натоварва черния дроб. Черният дроб е органът, който съдържа глюкоген, нужен за мозъка и за мускулите. 

 

Освен доста вода, се предлага и зелен, билков или плодов, подсладен с мед, чай. Подходящо е консумирането на мед, защото мускулите и мозъкът имат потребност от О2 и от глюкоза, а медът дава най-лесно усвоимите захари.

 

Всички други сладки храни водят до в допълнение затормозяване на организма, защото той би трябвало да разгради рафинираните захари до по-елементарни, които да се усвоят от клетките. При махмурлук не е добре да се пие кафе поради неговия диуретичен резултат, засилващ уринирането, което пък още веднъж води до още по-голямо обезводняване, изясни доцент Нейкова.

 

Умереното пиянство, съгласно интернационалните стандарти, планува по едно високоалкохолно пиво  от 25 мл концентрат дневно за жена и 50 мл. за мъжете.

Има доста научни проучвания, показващи, че рискът от насърчаване на алкохолна взаимозависимост е четири пъти по-висок измежду хора, които имат родственици по директна кръвна линия със същата взаимозависимост. Средата, в която човек живее, методът на живот, държанието му, персоналният му избор са от значително значение, с цел да се защищити подобен човек от появяването на взаимозависимост към алкохола. 

 

Няма някогашни алкохолици, както няма някогашни хипертоници или някогашни диабетици, а в действителност хората влизат в ремисия, научават се по какъв начин да съблюдават избран хигиенно-диетичен режим и могат да живеят в ремисия, уточни още доцент Нейкова.

 

По думите ѝ хората в ремисия, в случай че стартират да пият въпреки и малко, незабавно ще се върнат в предходното си положение. Мозъчните кафези имат памет и рецепторите стартират да реагират.

 

В София има единствено две клиники по токсикология, които разполагат с не повече от 30-40 кревати общо, предизвести доцент Нейкова.

 

В клиниката по токсикология във ВМА се одобряват пациенти с остра алкохолна интоксикация; хронични алкохолици, на които се ползва детоксикация; пациенти с хранителни отравяния; възрастни хора, които заради деменция са предозирали назначените им лекарства; хора с обострени психологични болести, които изпиват огромни количества медикаменти и вършат опит за самоотравяне; пациенти с алергични реакции след ухапвания от пчели, стършели, паяци; обгазени в резултат на пожар; пациенти, получили остра алергична реакция и шок; пациенти с хронични болести, при които се появяват патологични реакции или остра интоксикация; пациенти, подвластни от опиати, в остро положение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР