За българина една от най-големите ценности е да осигури собствен

...
За българина една от най-големите ценности е да осигури собствен
Коментари Харесай

Експерти посочиха най-честите грешки, които допускаме при покупка на жилище

За българина една от най-големите полезности е да обезпечи личен дом за себе си и децата си. Това предпочитание обаче може да не се сбъдне тъкмо по този начин, както желаеме и то не поради друго, а поради личните ни неточности и неведение, написа "Монитор ".

Кои са най-големите постоянно допускани неточности при покупката на жилище? Ето какво имат да споделят специалисти по тематиката.

5. Има ли паркомясто, може ли да се закупи в допълнение
Разбира се, че е значимо какво е жилището, само че къде ще домува и колата е значимо, изключително при големия авто парк, който няма очаквания да се понижи през идващите години.

Паркомястото не би трябвало да се подценява, защото постоянно бюджетът ни постоянно излиза под нужната сума. Затова се предлага при закупуването на жилище да се вземе поради фактът, че София и огромните градове се застрояват от ден на ден и след 5-10 години регионът, в който живеем, да е претъпкан, което може да докара до по-сериозни последствия за нас.

4. В бъдеще може да поискате промени, само че ще е късно
Една позиция преди този момент е неприятната организация и обмисляне на строителните действия.

При пазаруването на парцел „ на зелено “ имаме правото да променим някои недостатъци или стеснение като заключения за интернет и телевизия, изместване на ВиК изводите, както и смяна на дограмата. Консултирайте се с продавач, архитекти и проектанти – това би могло да ви спести време, старания и пари.

При покупка на приключен парцел пък е рисково да планираме измененията, без да се интересуваме дали те са вероятни. Например построяването на заслон на еднофамилна къща не е елементарно, тъй като той има друг вещноправен статут според от това дали е прикован към земята или не.

От този статут се дефинира дали би трябвало да се вписва в Агенция по вписванията, дали имаме потребност от позволение за строителство, а също и дали би трябвало да се учреди право на заграбване.

Ако не желаеме да ни отстранен остъкляването на балкона пък, то би трябвало единодушието на всички наши съседи в етажната благосъстоятелност. Най-добре първо го обсъдете с тях, покажете им план на остъкляването. Ако сте в нова постройка потърсете едно решение към което да се обедините, че ще се употребява от всички, с цел да не загрозявате фасадата.

3. Липсата на контракти
Голямо внимание би трябвало да се обръща и на предварителните заплащания без контракт. Това включва издаването на фактура от бояджии, шпакловчици, хора, ангажирани с направата на мебели или с ремонт в банята. Сключвайте писмени контракти с лицата, с цел да има гаранцията, че всичко ще бъде осъществено в период и качествено.

2. Пренебрегването на съществени моменти при покупката
Емоцията от покупката на ново жилище не би трябвало да приспива вашето внимание към детайлите. Пример е прибързаното съгласяване с изискванията на един продавач и с неговото капаро. Вместо това един покупател би трябвало да е любопитен, да изисква спомагателни данни и документи, а при нужда да трансформира клаузи в даден контракт.

Важно е да проучим освен парцела, само че земята под него и самия продавач също. Ако не го създадем, рискуваме да бъдем изгонени от личния си апартамент или да бъдем излъгани от строителната компания.

Важно е да проследим и съществуването на акт 14, 15 и 16, тъй като постоянно се стига до акт 16, без той да е налице. Липсата на акт 14 може да докара до заповед за срутване на градеж, а неналичието на акт 16 – заповед за запрещение използването му. И тогава ще останете на улицата.

По време на икономическата рецесия доста строители банкрутираха преднамерено или не, притежателите на жилища с години чакаха позволение, до момента в който не го откриха независимо. Имаше цели бригади съседи, които сами шпакловаха и изграждаха стени, а след това търсиха строители, с цел да узаконят.

Други пък с тъга се обединяваха, събираха в допълнение и най-после съумяха след години да влязат в домовете си.

1. Емоционално извършване на покупки, което постоянно ни излиза прекомерно скъпо
Изразходването на всичките ни спестявания може да докара до загуба на дома ни, в случай че попаднем в сложни финансови времена. За да избегнем този миг, би трябвало не да се фокусираме върху оптималния размер на отпуснатия заем, а върху личното ни месечно възнаграждение.

Ако получаваме 2 500 лева, а месечната вноска по заема е 1 500 лева, то автоматизирано блокираме половината си приходи за възнаграждение на ипотечен заем.

Най-голямата неточност при закупуването на жилище е неговото капариране без авансово утвърждение за ипотечен заем.

Последиците от това са закупуването на парцел, който не е по нашите благоприятни условия, както и развалянето на контракта, от което губим и даденото капаро. Причините за тази неточност са доста – това е вярата в устните сделки с банката, които обаче се разграничават от действителността.

При приемането на оферта е значимо да проследим какъв е оптималният % на финансиране от банката, какви са изискванията (като лихвен %, периоди, размер на месечна вноска, документи), както и какъв брой дълго ще продължи процесът на утвърждение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР