За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от

...
За автора Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от
Коментари Харесай

Германия всъщност се справя много добре с енергийната криза

За създателя Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от Американския университет в Благоевград с дълготраен управнически опит в Близкия изток, а преди този момент съветник по енергийни планове в EMEA и началник планове в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в " Марица-изток 2 " и редица планове в " Лукойл Нефтохим ". Текстът се разгласява в партньорство с.
В далечното минало, огромният занаятчия Кольо Фичето е тествал издигнатите от него мостове като заставал под тях, когато от горната страна са минавали каруци с товар. По това време точно по този начин майсторите са защитавали реномето си - в случай че мостът се срути - губят всичко. И тъкмо по тази причина хората са им вярвали, тъй като е било ясно, че дават всичко от себе си и тъй като залозите не могат да бъдат по-големи.
Реклама
А и положителните строители се познават по това, какво остава от техните структури при мощни трусове. Подобни тектонични разтърсвания се следят на енергийния пазар на Европа след вероломното нахлуване на Русия над Украйна. И по тази причина в този момент е добър миг да погледнем през призмата на енергийния преход и кои страни и политики се оправят по-добре от другите.

През 2020-а през годините и тяхната неплатежоспособност по отношение на действителността тогава. И до момента в който по това време, това което говорехме звучеше по-скоро научно и спадаше в категорията на догатките, то през днешния ден имаме същински и действителен тест на тезите.
Главните уроци от сегашната енергийна рецесия
В днешния привързан свят, локалният рандеман на запаси може да подсигурява доставки, само че НЕ подсигурява ниски цени. А съществуването на прекомерно високи цени може да има същия резултат както и дефицитът на доставки - прекъсване на производства и понижаване на потреблението. Това проличава в най-голяма степен във Англия, която добива природен газ в големи количества в Северно море и употребява евтиния до неотдавна газ за произвеждане на ток и отопление на семействата. Същото се следи и в България - макар, че имаме извънредно на ниска цена запас каквито са лигнитните въглища, цената на електричеството също доближи немислими нива и през множеството време даже над тези в Германия. Това не е нов урок несъмнено, тъй като важи за всяка една борсова стока, просто в този момент става прекомерно явно.

Наличието на прекомерно огромно атомни мощности и ниската диверсификация в микса са причина за големи проблеми. Погрешно считаната за евтина, надеждна и надали не постоянно налична атомна сила, показва тъкмо противоположното във Франция. За първи път през последните десетина години, Франция освен не е чист експортьор, само че внася огромни количества от всичките си съседи поради продължаващите проблеми с оборудването на застаряващите атомни блокове, чиято поддръжка занапред ще се усилва. Проблемите започнаха още предходната година и не са свързани с войната, само че е реалност, че не могат да бъдат позволени бързо. Това е и една от значителните аргументи за високите цени на електричеството освен във Франция, само че и в Европа. Нещата още повече ще се влошат с настъпването на зимата, тъй като Франция употребява електричество за отопление и то от най-неефективния тип - с резистивни нагреватели.
Реклама
Всички страни, които през годините разчитаха на " евтини " енергийни източници като газ и АЕЦ и заради тази причина не промотираха икономисване на енергия, в този момент са в извънредно неизгодна обстановка и ще би трябвало да го вършат в интензивен порядък с надалеч по-голям запас и надалеч по-неефективно, с опасности от обществени недоволства поради високите цени.

Изведнъж всички осъзнаха, че високата цена на тока, не е обвързвана с цената на излъчванията. Не че те нямат никакво значение, само че тяхното въздействие е пренебрежимо малко на фона на всичко останало.
Германия още веднъж се оправя добре при същинския стрес тест
Колкото и парадоксално да звучи, изключително след яростните медийни офанзиви и макар колосалните неточности около обвързването с Русия по линия на природния газ, Германия демонстрира забележително положително положение на енергийната си система и по тази причина има няколко доста значими фактора:

Страната има доста добра диверсификация и микс на индустриалните мощности. Моделът на Германия до този миг (скъп ток за семействата с ограничения за успеваемост и обезщетения и на ниска цена ток за индустрията) разреши равномерен преход през годините и внедряване на доста енергоспестяващи политики. Наличието на над 40% ВЕИ с цена на практика 0 цента на " горивната съставния елемент ", омекоти доста скока на цените. Представете си, в случай че и тези 40% трябваше да се обезпечават от газ и въглища?! Наличието на заместващи мощности в режим на леден запас не разреши дефицит на електричество след ограничението на газа. Германия има свръхкапацитет от конфигурирани мощности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР