За Ататюрк се знае, че е бил любител на ракията.

...
За Ататюрк се знае, че е бил любител на ракията.
Коментари Харесай

Айрян, ракия, чай, кафе

За Ататюрк се знае, че е бил фен на ракията. За разлика от Ердоган, който обича айряна. Да не забравяме и кафето и чая, които също са на респект в Турция. Коя е в действителност националната напитка на турците?

В Турция всичко се политизира, даже пиенето, четем в публикация на немския " Тагесцайтунг ", който търси отговор на въпроса коя е най-турската напитка. Според авторката на публикацията Елизабет Кимерле, тематиката за алкохола поляризира страната поне толкова мощно, колкото и въпросът за мюсюлманските забрадки. За основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк се знае, че е бил буен обожател на ракията. Освен това е препоръчвал на турците да употребяват повече бира, тъй като била доста хранителна. Ататюрк умира едвам 57-годишен - от цироза на черния дроб, напомня " Тагесцайтунг ".

Когато алкохолът е бил подарък от Аллах

" Пийте айрян! "

Днешният турски президент има напълно други възгледи по въпроса. През 2013 година, когато още беше министър-председател, Ердоган мощно ограничи продажбата на алкохол. Оттогава насам алкохол може да се продава единствено в избрани часове от деня, а наоколо до джамиите и учебните заведения продажбата на алкохолни питиета е напълно неразрешена. В задграничните филми, излъчвани по турската телевизия, цигарите и бутилките с алкохол се демонстрират замъглени, а акцизът върху алкохолните питиета е толкоз висок, че множеството турци и без друго не могат да си разрешат да си купят ракия.

„ Нашата национална напитка е айрянът, а не бирата ", разгласи Ердоган по време на един симпозиум през 2013 година. Но тук не става дума толкоз за националната напитка на турците, що се касае за прастария конфликт сред религиозния и светския начин на живот, разяснява " Тагесцайтунг ".

За турците, мезетата и алкохола

Айрянът и ракията - и двете питиета са на респект в Турция. Но не са единствено те: чаят и кафето също имат искания за купата " най-турската напитка ". Дълго време национална напитка е кафето, само че след разпадането на Османската империя чаят последователно го измества. Причината: Йемен, който до този миг е бил главният снабдител на кафе, отпада от държавната територия. Впоследствие Ататюрк дефинира чая за новата национална напитка. През 1924 година е признат даже Закон за чая, според който тази напитка би трябвало да е толкоз евтина, че да е по джоба на всеки турчин.

Въпреки това обаче турците си остават фенове и на кафето. Начинът, по който се подготвя същинско турско кафе, си е цяла просвета. През 2013 година турската кафеена просвета даже влезе в листата на нематериалното международно културно завещание.

Алкохолът подтиква и двата пола да " поставят рога " на половинките

И въпреки всичко: ракията

Коя е тогава националната напитка на турците: кафето, чаят, айрянът или ракията? Според турската патентна работа, публична национална напитка е ракията. Интересна детайлност е, че локалната анасонова ракия, която още през 15 век се е консумирала от гръцкото и турското население в Мала Азия, е била патентована не по времето на Ататюрк, а чак през 2009 година, когато на власт е върлият зложелател на алкохола Ердоган.

Алкохолен археолог разкри по какъв начин и с какво са се напивали нашите предшественици

А що се отнася до айряна, произходът на тази напитка не е дефинитивно обяснен. Предполага се, че „ авторството " принадлежи на тюркски номадски племена, които са населявали района сред Манджурия и Каспийско море в интервала сред 552 и 744 година.  По тематиката Алкохолна рецепта за благополучен фамилен живот
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР