За Ангела Меркел срещите като форума на Г-20 в Хамбург

...
За Ангела Меркел срещите като форума на Г-20 в Хамбург
Коментари Харесай

Путин, Ердоган и Тръмп - тройната заплаха за Меркел на Г-20

За Ангела Меркел срещите като форума на Г-20 в Хамбург нормално са опция да блесне. Тази обаче идва с огромна доза неприятности.

Дългогодишният немски водач доби популярност като " канцлера на срещите на върха " (Gipfelkanzlerin) поради способността си да трансформира съвещанията със международните водачи в изборни триумфи. За да повтори подвига тази седмица, тя ще би трябвало да извърши комплицирана акробатика.

Служители от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера споделят, че са открили " три сериозни променливи ", които могат да се развият много зле в Хамбург: съветският президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп. Предизвикателството за Меркел е да отстоява позициите си пред тази котерия от самоуверени властнически водачи, като в същото време укротява пристрастеностите и в качеството си на хазаин на срещата на върха насочва 19 страни плюс Европейския съюз към допустим компромис в заключителното официално съобщение на форума.

Ако тя се провали в някоя от тези задания, има заплаха да наподобява слаба при последната си поява на международната сцена, преди германците да гласоподават на парламентарните избори през септември. " Питаме се: какво ще стане, в случай че срещата бъде несполучлива, тъй като Тръмп блокира всичко? ", сподели върховен представител на ХДС, участващ в акцията на Меркел. " Тогава няма да го има бонусът " Гипфелканцлерин " и всичко ще се развие по различен метод. "

Меркел продължава да следи

От тези " три сериозни променливи " най-лесната за ръководство евентуално е Путин. До наскоро съветският президент, който преди време чудесно се възползва от страха на Меркел от кучета, като докара лабрадора пси на една среща, щеше да е основното главоболие на немските чиновници. Отношенията сред Русия и Германия са много напрегнати, откогато Кремъл анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 година Година по-късно Европейският съюз наложи наказания на Москва поради поддръжката й за сепаратистите в Източна Украйна.

Но този път паника буди не толкоз съветският президент, колкото с кого ще се срещне той. На форума в Хамбург ще се състои първата персонална среща сред Тръмп и Путин, откогато Тръмп стана президент на Съединени американски щати.
На плануванаъа за на следващия ден публична двустранна среща може да хвърчат искри. Интересът е огромен след изказванията за съветска интервенция в американските избори. А никой от двамата мъже евентуално няма да одобри да бъде помрачен от другия.

Проблемът за Меркел е, че това е събитието на форума, върху което тя има минимален надзор. Меркел беседва неотдавна по телефона и с двамата и ще се срещне персонално с Тръмп, преди да се види с Путин. Но в деня, когато те ще се срещнат, тя значително ще остане на назад във времето. " Не можем да създадем кой знае какво, с изключение на просто да чакаме да забележим какво ще се случи, а след това да реагираме ", сподели различен чиновник на ХДС.

Какво ще направи Ердоган?

Да се оправи с Ердоган може да се окаже по-голямо предизвикателство. Отношенията на Меркел с турския президент се утежняват от предишното лято, когато немският парламент разгневи Анкара, като одобри резолюция, определяща избиването на арменци от османските турци през 1915 година като геноцид.

Напрежението се увеличи още повече през март, откакто Берлин спря няколко митинга в Германия в поддръжка на парламентарен референдум, целящ да усили пълномощията на Ердоган. В Германия живеят към 3 милиона етнически турци, съвсем половината от които имат право да гласоподават в Турция, а Ердоган ги счита за собствен електорат. Той реагира яростно на възбраната, като упрекна Берлин в " нацистки практики ". Турция също по този начин спря визити на немски депутати в нейната военновъздушна база " Инджирлик ", употребена от немските войски за битката с ИДИЛ.

През юни Анкара насочи публично искане да бъде разрешено на Ердоган да направи послание към турските жители в коридорите на форума в Хамбург и това беше възприето от Берлин като още една провокация. Искането бързо беше отхвърлено, само че чиновници се тревожат, че турският президент може въпреки всичко да провежда среща в турско консулство в Германия, където Берлин няма пълномощия.

" Чувам и чета клюки за вероятни изяви в консулствата посредством видеовръзка или нещо такова ", сподели в понеделник представителят на немското външно министерство Мартин Шефер. Той акцентира, " че немското държавно управление би трябвало авансово да бъде известено за сходни прояви ".

Дилемата на Тръмп

Най-вероятно най-вече главоболия на Меркел ще сътвори американският президент. " Меркел би трябвало да успее да не влезе в конфликт с Тръмп, като в същото време се придържа към своите правила ", сподели президентът на Института за международна стопанска система в Кил, Германия, Денис Сноуър.

Канцлерът организира персонална среща с Тръмп тази вечер преди формалното начало на форума. Очакваше се тя да концентрира диалога върху области, в които Тръмп демонстрира, че счита за значимо многостранното съдействие, да вземем за пример битката с тероризма. Но разликите сред двамата водачи евентуално ще излязат на напред във времето.
Правителствени чиновници в Берлин споделиха преди срещата, че съгласно тях Тръмп ще употребява първото си посещаване в Германия, с цел да се оплаче от комерсиалния остатък на страната и да изиска Берлин да харчи повече за защита, повтаряйки рецензиите, които насочи по време на предизборната акция, на среща с Меркел във Вашингтон през март и по-наскоро в края на май, когато сподели пред участниците в среща на върха на НАТО в Брюксел, че " германците са неприятни, доста неприятни ".

Подобна борба може да бъде дваж по-деликатна за Меркел. Тръмп е много неизвестен измежду германците за разлика от предшественика си Барак Обама, който към момента е посрещан от въодушевени тълпи, когато идва на посещаване. А отстояването на позициите пред американския президент се трансформира във значима тематика на предизборната акция.

Малко неща биха навредили повече на напъните на Меркел за преизбиране от основаването на усещане, че отстъпва пред Тръмп на международната сцена.

Балансиране

Социалдемократическият противник на Меркел Мартин Шулц от месеци се пробва да извлече изгода от непопулярността на Тръмп в Германия. В края на предходната седмица той ускори натиска, като акцентира в изявление, че " е належащо немският канцлер да има куража да влезе в спор с американския президент ".

В отговор на натиска на Шулц Меркел втвърдява своята изразителност. Миналата седмица тя отвърна на възобновените рецензии против комерсиалния остатък на Германия, като посочи работните места, които немските компании основават в Съединени американски щати. Два дни по-късно тя загатна, че позициите на Вашингтон в региона на търговията и околната среда не са в синхрон с все по-глобализиращия се свят.

Засега тактиката й е сполучлива: поддръжката за канцлерката се усилва в анкетите, в които нейните консерватори водят с над 15 процентни пункта пред социалдемократите на Шулц.

В Хамбург обаче Меркел ще е с вързани ръце. Вместо да взе участие в предизборната акция, тя ще се занимава с хореографията на форума, чиято кулминационна точка ще бъде взаимно официално съобщение, представящо възгледите на събраните водачи. Ако не успее да реализира нещо, което да вдъхва доверие, нейното водачество ще бъде показано в неприятна светлина. И край с Гипфелканцлерин.

За да трансформира форума в триумф, Меркел би трябвало да откри метод да отстоява позициите си пред американския президент, като в същото време насочва неговото внимание и това на немските гласоподаватели към области, в които има единодушие, и паралелно с това се оправя с неизбежните разсейващи фактори на среща на 20 от водачите с най-голямо его в света. Това евентуално няма да е лесна задача. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР