За андропаузата или мъжката критическа възраст, специалистите заговориха по-активно през

...
За андропаузата или мъжката критическа възраст, специалистите заговориха по-активно през
Коментари Харесай

Андролог: Когато мъжете са сексуално активни, влизането им в критическата се отлага

За андропаузата или мъжката критическа възраст, експертите заговориха по-активно през последните десетилетия. Свързва се със полови проблеми, които рефлектират върху душeвността на мъжа и нерядко водят до тежки депресии. За особеностите на този специфичен интервал при мъжете беседваме с доктор Джаудат Макки, андролог от МБАЛ „ Надежда “.

Д-р Макки, по кое време настава андропаузата?

Всичко е самостоятелно. Имам пациенти, мъже на 50-55-години, които признават, че от дълго време са не запомнили какво е секс, и 80-годишни, които настояват, че един път седмично вършат секс с партньорката си. В общия случай андропаузата настава сред 40-50-годишна възраст.

При дамите спадът на равнищата на женския сексуален хормон естроген е внезапен, при мъжете е последователно. Навлизат в интервал на намалена полова и витална интензивност, поради спада в равнищата на мъжкия сексуален хормон – тестостерон.

Смята се, че след 40 година, синтезът на тестостерона се намалява с към 1% годишно. Има една сентенция – апетитът идва с яденето. Има мъже, които имат до себе си привлекателна жена, само че споделят – „ аз избирам да изгледам един мач “. Моите наблюдения са, че когато мъжете са полово дейни, настъпването на андропаузата се отсрочва във времето.

„ Подмладява “ ли се андропаузата в последните години?

Мъжете, които не са полово дейни, и на 25-годишна възраст не са били. За страдание, започнаха да идват доста такива пациенти. Искат дете, когато ги запитвам от какъв брой време вършат опити, споделят „ от 2 години и не се получава “. Вече започнах да задавам въпроса: „ А вършиме ли секс постоянно? “ – дават отговор - „ Нали знаете, с този динамичен метод на живот, един път месечно… “

Говорим за 30-годишни мъже. Това е доста обезпокоително. Става дума за хора, които образно наподобяват доста добре, само че водят затънал метод на живот, хранят се нездравословно. При пациенти, които спортуват, имат деен и здравословен метод на живот, този интервал се удължава.

Кои са първите признаци за настъпването андропаузата?

Много характерен признак е общата уязвимост. Мъжът може да е бил деен по принцип, да спортува, само че идва миг, в който усеща липса на витални сили. Няма сила, липсва му централизация, намалява се либидото, няма самочувствие, затваря се в себе си. Появява се проблем с ерекцията. Тя е комплициран механизъм, обвързван с основния мозък. Когато се случи „ засечка “ 1-2 пъти, мъжът се стресира, фиксира се в казуса, той се задълбочава и рефлектира върху самочувствието му.

Това към този момент ни навежда на мисълта, че синтезът на тестостерона стартира по-рязко да понижава. Ние можем медикаментозно да подпомогнем синтеза на тестостерон, само че когато казусът към този момент е душевен, медикаментозната интервенция не е ефикасна. Нужно е да се потърси помощ от психолог, сексолог, само че за жалост, мъжете рядко се обръщат към такива експерти.

Иначе при такива пациенти първо назначаваме фитотерапия, изключително когато става дума за 35-40-годишни мъже. Има медикаментозен метод, само че от време на време, когато мъжът е много подтиснат, с провиснал стомах, наднормено тегло, не е ефикасен.

За страдание, доста мъже тогава се сещат, че би трябвало да имат деца. Имаме случаи, при двойките с репродуктивни проблеми, когато дамата е готова за инсеминация, мъжът би трябвало да даде материал, само че не съумява да го направи в границите на 3-4 часа. Тогава се постанова да вадим сперма от тестисите. Имат сперма, само че не получават ерекция. Тези случаи стават все по-чести. Това също е признак на андропаузата.

Какви промени в организма настъпват?

Напълняване в региона на корема, кожата няма тоя тургор (по-отпусната е), загуба на сила и самочувствие. Мъжете стават по-раздразнителни и елементарно избухват или се затварят в себе си. Трудно се комуникира с тях. Този интервал е доста комплициран, би трябвало да се потърси психолог, андрологът мъчно се намесва.

Андропаузата въздейства ли върху репродуктивните благоприятни условия на мъжа?

Не. Има много полови хора, на които спермограмата е неприятна. Качеството на сперматозоидите не се утежнява, не е наложително.

Има ли ефикасна терапия?

Терапията при мъжете е доста комплицирана, не е като при дамата. Трудно можеш да убедиш пациента, че нещо става в организма му. Отношението към подобен мъж би трябвало да е по-специално - самообладание, разговор, диалози. Да се засилват обществените контакти, срещите с другари, излизането отвън дома, да стартира да спортува, да се усъвършенства храненето, като се включат артикули с повече витамини и минерали; добър резултат имат пътуванията, промяната на ситуацията. Това може да усъвършенства нещата, с цел да не се фиксира мъжът в казуса.

С лекарства е мъчно. Можем да вдигнем тестостерона медикаментозно, само че признаците остават. По мои наблюдения медикаментозното повишение на равнищата на тестостерона има резултат едвам в към 30% от случаите.

Може ли да се отсрочи във времето тоя развой?

Може, в случай че индивидът води деен метод на живот. В огромна степен зависи от душeвността на мъжа. Както споделих, апетитът идва с яденето. Когато се прави интензивно секс, андропаузата може да се отсрочи във времето.
Моите наблюдения са, че тя е по-тежка от менопаузата.

Д-р Джаудат Макки е роден в гр. Хомс, Сирия, в семейство на посланик. По-голяма част от детството му минава в Дамаск и Кайро, Египет. През 1989 година Завършва МУ София и специализира в Клиниката по урология в УМБАЛ „ Алесандровска “. През 1996 година взема компетентност Урология. Работи като андролог в МБАЛ " Надежда ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР