За Африканската чума на територията на Европейския съюза няма ваксина,

...
За Африканската чума на територията на Европейския съюза няма ваксина,
Коментари Харесай

Кметовете на Мездра и Роман се запознаха с опасностите на Африканската чума по свинете

За Африканската чума на територията на Европейския съюза няма ваксина, която да я предотврати. Това стана ясно на съвещание на Общинската епизоотична комисия, на която участваха кметове и кметски наместници от Мездра. В хода на съвещанието доктор Иво Иванов - ветеринарен доктор, обясни какви опасности крие болестта за животните и какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати при положение на записано заболяло животно. Д-р Иванов показа и опита си от към този момент съществуващото огнище на територията на с. Жернов, община Никопол, област Плевен. 
„ При съществуване на болест гамата от клинични признаци може да бъде доста необятна . Болните прасета умират. В задния двор такива животни нормално се познават по неналичието на вкус, последвана от неочаквана гибел. В индустриалните ферми е допустимо също да се следи меланхолия измежду животните, загуба на тегло, кръвоизливи и очевидно зачервяване по кожата в резултат на щедро кръвоснабдяване - хиперемия (краищата на ушите, опашката, крайниците, гръдната и стомашната област), куцота и аборти при бременни прасета майки. “- съобщи доктор Иванов.
Епизоотичната комисия взе решение кметовете и кметските наместници в период до 26.07.2019 година да актуализират описите на притежателите и броя на отглежданите прасета. Да осведомят притежателите, отглеждащи прасета, за риска и методите за разпространяване на заболяването „ Африканска чума по свинете “ и задължението им да не позволяват външни лица във фермите със прасета.
При подозрение за заболяване или смъртност неотложно да алармират обслужващия ветеринарен доктор или кмета за взимане на нужните ограничения.
„ В случай на заболяло животно то наложително се умъртвява , както и всички прасета в радиус от 3 км към мястото, където е записано съществуването на вируса. Освен това се основава още един периметър с 10 км радиус , където животните единствено се следят дали ще проявят признаци на заболяването. Това се прави за да бъде спряно разпространяването на заболяването и в други региони на страната. Болестта не е рискова за хората, само че разпространяването й измежду домашно отглежданите прасета и тези в свиневъдните стопанства може да аргументи съществени стопански загуби на бранша - изясни доктор Иво Иванов.
Кметовете и кметските наместници да имат подготвеност при положение на потребност да обезпечат терен за загробване на животни, съгласуван с условията на Регионална инспекция за опазване на околната среда, найлон, плява и дезинфектанти. Община Мездра поема ангажимент да обезпечи при нужда подобаваща техника за транспортиране и загробване на трупове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР