„За АЕЦ „Белене” досега са похарчени 3 млрд. лв., а

...
„За АЕЦ „Белене” досега са похарчени 3 млрд. лв., а
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев не знаел, че в договора за АЕЦ Белене липсва клауза за прекратяване


„ За АЕЦ „ Белене” до момента са изхарчени 3 милиарда лева, а имаме единствено една площадка. Крайно време е България да стартира да влага в енергийни мощности”. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” на bTV Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия, който беше енергиен министър в кабинета „ Орешарски “. Той изрази опасения, че удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “ няма да е задоволително и страната ни може да бъде извадена от клуба на нуклеарните страни.

Стойнев посочи, че договорът за АЕЦ „ Белене”, подписан 2004 – 2005 година, е без съответна уговорка за преустановяване с архитект-инженера по плана в лицето на компанията „ Уорли Парсънс “.

Бившият енергиен министър не отговори на много от въпросите и в частност точно за неналичието на уговорка за преустановяване на контракта. Той обаче се базира на думите на шефа на НЕК Петър Илиев, заобикаляйки конкретиката. Излиза, че енергийният министър Стойнев не знаел за тази уговорка.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която разяснява други политически тематики също обърна внимание, че Стойнев заобикали въпросите и не отговори съответно нищо за АЕЦ „ Белене “.

Именно към Драгомир Стойнев обаче има много въпроси, касаещи АЕЦ „ Белене ". Като министър на енергетиката той стартира договаряния с американската компания „ Уестингхаус “ с блокове АР-1000. Експерти подозират, че тази акция не е била инцидентна.

Преди два дни изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев изясни пред БНР, че в контракта, който е бил подписан преди години сред Националната електрическа компания (НЕК) и компанията архитект-инженер по плана за АЕЦ „ Белене “ – компанията „ Уорли Парсънс “, липсва уговорка за преустановяването му, ако бъде преустановен главният контракт за построяването на централата от съветската „ Атомстройекспорт “.

Така просто е било въпрос на време НЕК още веднъж да бъде наказана, посочи той.

Арбитражният съд отсъди да бъдат платени на „ Уорли Парсънс “ близо 32 милиона евро. Общо 265,863 млн. евро е изплатила НЕК на компанията до прекратяването на контракта.

„ Този контракт не пази по никакъв метод вложителя “, съобщи Илиев. НЕК е трябвало да има съветник за всички контракти, които се подписват, само че никой не е планувал, че няма да се подписа контракт с „ Атомстройекспорт “, по тази причина и няма уговорка за преустановяване на контракта с „ Уорли Парсънс “.

„ Това е заварено състояние, за какво няма уговорка не мога да знам, договорът не пази по никакъв метод вложителя. По сходен метод компанията е била наказана по плановете „ Цанков камък “ и по контракта с „ Атомстройекспорт “. Осъдени сме да заплатим за осъществената активност по контракта и издадени фактури, за осъществени услуги, нефактурирани. Но огромната сума е за обезщетение - то е 21, 262 млн. евро при иск за малко над 43 млн. евро “, разясни изпълнителният шеф на НЕК. На процедура Националната електрическа компания е икономисала от първичния иск по делото към 23 млн. евро., по думите на Илиев.

Корпорацията „ Уорли Парсънс “ (WorleyParsons) има над 100-годишен опит в региона на енергетиката, а първият й офис в България е от 1998 година, когато се включва като съветник в модернизацията на блокове 5 и 6 в АЕЦ „ Козлодуй “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР